Ramona de Wit in haar geboorteland Sri Lanka.
Ramona de Wit in haar geboorteland Sri Lanka. (Foto: aangeleverd)

'Echt, alle beetjes helpen!'

ENKHUIZEN - De in Enkhuizen woonachtige Ramona de Wit startte naar aanleiding van de aanslagen in Sri Lanka een inzamelingsactie voor de slachtoffers. Ramona is geboren in Sri Lanka, maar werd na haar geboorte afgestaan ter adoptie. Al langer helpt ze kinderen in Sri Lanka middels haar eigen stichting Kalyani, waarmee computerlessen en Engelse les worden bekostigd.

Ramona de Wit maakt zich sterk voor slachtoffers aanslagen Sri Lanka.

"Zoals iedereen waarschijnlijk wel heeft gehoord zijn er in totaal acht aanslagen gepleegd in Sri Lanka op eerste paasdag. Toen ik dat hoorde besloot ik meteen mijn stichting Kalyani in te zetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers in Sri Lanka. Alle hulp is dringend nodig, want er zijn meer dan 300 slachtoffers gevallen", zegt Ramona die van plan was met haar man en twee zoontjes van één en vijf jaar oud op eerste paasdag naar haar geboorteland te vliegen.

"Wij zouden daar enkele van onze projecten bezoeken, maar omdat onze oudste zoon waterpokken had hebben wij onze reis moeten annuleren. Vervolgens werden wij op eerste paasdag om half zeven in de ochtend uit ons bed ge-appt door onze vrijwilligers Kees en Irene, met de tekst: "Hoi Ramona en Richard, bij ons is alles oké. Wij zijn niet in de buurt waar de aanslagen zijn geweest". Waarbij onze reactie nog was: Huh, aanslagen? Waar gaat het over?". Als snel volgden de eerste horrorafbeeldingen van de aanslagen van onze andere contactpersonen, die na acht jaar inmiddels als vrienden beschouwen."

Paasmis

Ramona vervolgt: "Helaas zijn onze vrienden ook zwaar getroffen door deze aanslagen. Rajith, onze chauffeur c.q. vertaler heeft 135 mensen verloren uit zijn gemeente waaronder ook veel buren en vrienden. De Sint Sebastian Church in Negombo is namelijk zijn kerk. Eigenlijk zou hij ook naar de paasmis gaan, maar was verhinderd en had deze gemist, zo vertelde hij aan de telefoon. Voor ons een geluk, want anders waren hij en zijn familie er misschien ook niet meer geweest. Ook Tissa, onze manager van de computerscholen heeft drie goede vrienden verloren in Colombo. Al met al is het natuurlijk verschrikkelijk wat er in Sri Lanka is gebeurd, hier zijn simpelweg geen woorden voor. De reden dat ik mij zo inzet voor Sri Lanka is omdat ik het simpelweg verschrikkelijk vind dat een land als Sri Lanka dit overkomt, het is een prachtig land met een hele lieve en warme cultuur. Als er een land is dat voor mij voorbeeldgedrag vertoont in het omgaan met elkaar en met alle verschillende geloven die er zijn is het Sri Lanka wel."

Inzamelingsactie

Ramona besloot diezelfde eerste paasdag een inzamelingsactie te starten met als doel €20.000 euro in te zamelen. "We willen kinderen helpen van wie de ouders zijn overleden. Maar ook moeten er kerken worden herbouwd en vragen de ziekenhuizen om ondersteuning. We kunnen dus echt alle giften gebruiken. Via onze contactpersonen in Sri Lanka krijgen we te horen waar het meeste geld nodig is. Op dit moment staat de teller op €2982,50 euro, wat natuurlijk top is! Maar we zijn er nog niet…Daarom willen wij graag aan iedereen vragen om ons te steunen en een bijdrage te doneren aan Stichting Kalyani op bankrekening: NL29RABO0155728377 o.v.v. 'Help de slachtoffers van Sri Lanka', of via de Facebook inzamelingsactie: https://www.facebook.com/donate/363542620944317/1203264289842096/. Ook staat er op onze site www.kalyani.nl meer informatie. Echt alle beetjes helpen, dus ik zeg bij voorbaat al: bedankt!"

Afbeelding