Emily Dickinson in A Quiet Passion.
Emily Dickinson in A Quiet Passion. (Foto: aangeleverd)

Dichter Emily Dickinson

ENKHUIZEN - Cinema Oostereiland, Bibliotheek Hoorn en de Oosterkerk werken samen in een uniek project rond de negentiende-eeuwse Amerikaanse dichter Emily Dickinson.

Voorstelling met film en koor

Door middel van een film over het leven van de dichter en een optreden van een koor dat de gedichten van Emily vertolkt in de Oosterkerk, kan het publiek intensief kennis maken met deze belangrijke dichter, die tijdens haar leven 1830- 1886 geen aandacht kreeg voor haar werk.

Programma

Het programma begint zondag 17 maart om 10.30 uur op het Oostereiland met de film A Quiet Passion, regie Terence Davies, 2016. Aansluitend volgt een wandeling van het Oostereiland naar de Oosterkerk, waar naar keuze een lunch kan worden gebruikt.

Rond 14.00 uur start het optreden van het koor van de Stichting Neruda. Oprichter en componist Cees Thissen, zet zich in om bijzondere literaire werken muzikaal uit te voeren. Zangeres Yvonne Weijers is soliste bij de uitvoering in de Oosterkerk, Emily, op Liefde en Dood . Het koor wordt begeleid door een muziekensemble. Dichter Emily de Waard, zij vertaalde het werk van Emily Dickinson verzorgt de introductie van het koor in de Oosterkerk.

Informatie

Het programma duurt van 10.30 uur tot ongeveer 16.30 uur. Meer informatie en kaartverkoop via www.cinemaoostereiland.nl Entreeprijs voor het gehele programma zonder lunch € 30,-, met lunch € 40,-.

Emily Dickinson werd pas na haar dood omarmd als een van de belangrijkste negentiende-eeuwse Amerikaanse dichters. Ze liet 1800 gedichten na. Haar werk werd tijdens haar leven niet gepubliceerd, althans niet onder haar naam.

Afzondering

Dickinson (10 december 1830 – 15 mei 1886) verkoos de afzondering in haar familiehuis in Amherst, Massachusetts. Ze had weinig op met uiterlijk vertoon, ze was rebels, op haar eigen ingetogen manier, ze brak met het geloof, met de stijlregels van de poëzie en met de verwachtingen over de rol van de vrouw. Ze was niet opstandig door te schreeuwen maar door stilletjes te doen wat ze moest doen: schrijven. www.oosterkerkhoorn.nl