Westfriese Struuntocht steunt gezinnen

ENKHUIZEN - Een bijzondere wandeltocht vindt plaats zaterdagavond 23 maart: een eerste editie van de Westfriese Struuntocht. Het doel van de wandeltocht: geld ophalen voor een aantal goede doelen, die gezinnen ondersteunen die het moeilijk hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. Deelnemers steunen met elke stap Stichting Leergeld Westfriesland, Kinderkledingbank Hoorn en Kinderkledingbank Stede Broec.

Wandeltocht door Enkhuizen

"Het idee van de Struuntocht, is afgekeken van de Drachtster StrĂșntocht, uit Friesland", legt Natalie Huijsman, secretaris van Stichting Westfriese Struuntocht uit. "Ook daar werkten diverse business clubs samen om een wandeltocht door te stad te organiseren met optredens van diverse culturele en sportinstellingen." In de Stichting Westfriese Struuntocht, hebben vier Westfriese business clubs zich verenigd: Lions Enkhuizen, Rotary Enkhuizen, Kiwanis en JCI Het Grootslag.

De Westfriese Struuntocht is een mooie manier om iedereen kennis te laten maken met de prachtige regio Westfriesland. De route is bepaald door het bestuur van Stichting Westfriese Struuntocht, in nauwe samenwerking met de gemeente Enkhuizen. Tijdens deze eerste editie maken de deelnemers kennis met de stad Enkhuizen en zijn speciale plekken. De wandelaars die meedoen, krijgen de gelegenheid binnen te kijken op locaties die normaal niet zo snel bezocht worden. De tocht gaat door straten, langs parken en in een enkel geval zelfs dwars door bijzondere, soms monumentale, panden. Met verborgen straatjes, bedrijven, scholen en moderne architectuur. "Het wordt een avond wandelen, ontdekken en beleven," aldus Henk Driessen, voorzitter van de stichting Westfriese Struuntocht.

Op de avond zelf verwachten de organisatoren circa 500 wandelaars. Het geld dat zij ophalen wordt verdeeld over drie regionale goede doelen: Stichtng Leergeld Westfriesland, Kinderkledingbank Stedebroec en Kinderkledingbank Hoorn. "Het geld gaat dus naar Westfriese doelen die als doel hebben gezinnen die het moeilijk hebben, te ondersteunen," benadrukt Natalie. "Het gaat dus naar gezinnen in Enkhuizen, en ook daarbuiten, maar binnen de grenzen van Westfriesland."

"Met elke stap steun je goede doelen"

De organiserende partijen zijn trots op wat Enkhuizen te bieden heeft. "Dat willen we aan iedereen laten zien; Enkhuizen boeit!" aldus Natalie. "Deze wandeltocht zal een onvergetelijke herinnering zijn. Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt en met elke stap steun je goede doelen."

Henk voegt toe: "Het is de eerste keer dat we de Westfriese Struuntocht organiseren. De route is zeven kilometer lang. Er is zelfs een speciale, verkorte route voor kinderen. We verwachten dat de gehele wandeltocht ongeveer drie uur in beslag neemt, maar ieder loopt natuurlijk in een eigen tempo. Stelt u zich een lange sliert mensen voor, lopend door de sfeervolle, historische binnenstad van Enkhuizen. We eindigen met een slotfeest in Brouwerij de Werf. Elke deelnemer heeft gratis toegang tot dit slotfeest. Daar praten we graag na over de route en de belevenissen onderweg."

Route is verrassing

De exacte route blijft tot het laatste moment een verrassing.Deze loopt in ieder geval langs of door een aantal parken, horeca-instellingen, winkels, musea, monumentale panden, bedrijven en scholen. Diverse culturele en muzikale groepen uit Enkhuizen treden op tijdens de tocht. "Het is een 'belevenistocht'. Niet voor niets is de slogan "Ontdek het onverwachte", verklapt het bestuur.

Kaarten zijn alleen online verkrijgbaar via: www.westfriesestruuntocht.nl/tickets.Mensen kunnen zich inschrijven tot vlak voor de start, toch adviseert Natalie tot uiterlijk donderdag 21 maart kaarten te bestellen. Deelname kost 12,50 per persoon (vanaf 10 jaar). Kinderen onder 10 jaar wandelen gratis mee met een betalende volwassene. De Westfriese Struuntocht start 19:00.