1001 Nederlandse Vrouwen

ENKHUIZEN - De Westfriese Bibliotheken en het Zuiderzeemuseum zijn samen op zoek naar 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis in het Zuiderzeemuseum maandag 14 oktober om 11.00 uur.

Westfriese vrouwen uit de geschiedenis

Noem vijf namen van personen die geschiedenis hebben geschreven. Hoeveel vrouwen staan daartussen?

Historica Els Kloek

Juist: het is de hoogste tijd om de vrouwen te leren kennen voor een meer gebalanceerd wereldbeeld. Historica Els Kloek heeft ze al in kaart gebracht.

Op uitnodiging van Stichting Westfriese Bibliotheken, in samenwerking met het Zuiderzeemuseum, neemt ze de bezoeker in vogelvlucht mee tijdens de lezing 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis, met bijzondere aandacht voor de grote namen uit deze regio.

Andere tijdgeest

Hoe kijken we nu terug op gebeurtenissen van toen? Wat ontdekken we daardoor weer over gebeurtenissen van vandaag? Een andere tijdgeest werpt een nieuw licht. Tegelijkertijd blijkt in de basis vaak niet zoveel te veranderen.

Themamaand Zij/Hij in Westfriese bibliotheken

De Westfriese bibliotheken zet het thema Zij/Hij centraal in oktober met collectie en debat. Het Zuiderzeemuseum stelt in de tentoonstelling Kleren maken de vrouw vergelijkbare vragen.

Antwoorden

Tijdens de lezing op maandag 14 oktober in het Peperhuis van het Zuiderzeemuseum gaat Els Kloek op zoek naar antwoorden aan de hand van haar boek 1001 Vrouwen van de Nederlandse Geschiedenis.

Tentoonstelling

Kaarten 5 euro inclusief bezoek tentoonstelling 'Kleding maken de vrouw' in het binnenmuseum.

De tentoonstelling Kleren maken de vrouw geeft een overzicht van kleding van vroeger en nu.

De nadruk ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken.

Leer wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven. Meer informatie via westfriesebibliotheken.nl/agenda.