Antoine Koekenbier woont in een actieve woongemeenschap voor ouderen.
Antoine Koekenbier woont in een actieve woongemeenschap voor ouderen. (Foto: aangeleverd)

Young elderly people in opkomst

ENKHUIZEN - Iedereen kent wel de yup, young urban professional. Nu is er ook de yep, young elderly people. Yeps zijn actieve senioren die zich op hun toekomst voorbereiden en het maximale uit het leven willen blijven halen. Antoine Koekenbier valt onder deze groep.

Jonge garde gezocht voor actieve woongemeenschap

Samen met zijn vrouw Ria kwam Antoine in maart 2019 in woongemeenschap Kwakershof wonen. Met hun 65 jaar behoren ze tot de jonkies van de woongemeenschap, maar waarschijnlijk niet meer voor lang. De woongemeenschap is al bijna achttien jaar oud en de gemiddelde leeftijd is flink gestegen. Dat betekent dat op termijn weer huurappartementen beschikbaar komen die dan worden toegewezen aan aspirant-leden of andere woningzoekenden van 55 tot maximaal 70 jaar.

Geboren in spoelbak

Antoine heeft goed contact met de oude garde, maar ziet ernaar uit dat in de nabije toekomst jongere bewoners bijkomen. "We hebben mensen nodig die zich willen en kunnen inspannen om gezamenlijk dingen te doen. Om samen ideeën uit te werken, dingen tot stand te brengen en er samen iets moois van te maken."

Antoine Koekenbier is een rasechte Amsterdammer die al jaren in Enkhuizen woont. Als voormalig eigenaar van De Admiraal en Van Bleiswijk is hij een horecaman in hart en nieren. "Ik ben geboren in de spoelbak". Opgegroeid in de horeca dus. Nu werkt hij nog drie dagen met veel plezier bij Slijterij De Dijk, want hij weet ook veel van wijnen en whisky.

Jaargetijde

In Kwakershof begint hij zijn draai te vinden. "Het is hier heerlijk vertoeven. Ons uitzicht vanuit het appartement is prachtig. De bomen zien er ieder jaargetijde weer anders uit." Van Kwakershof had hij nog nooit gehoord, totdat hij bij zijn dochter aan de overkant zat.

"Mijn vrouw en ik zijn gaan informeren naar de mogelijkheden en waren direct enthousiast. We zijn aspirant-lid geworden en als er iets georganiseerd werd waren we er regelmatig bij. Zo leerden we de mensen en het gebouw alvast een beetje kennen. Na twee jaar kwam dit appartement vrij."

Slootwater

Antoine vertelt dat hij gek is op planten. Hij kan zijn ei goed kwijt in de binnentuin van de woongemeenschap. Daar werkt de tuincommissie die bezig is om er een mooi oerwoud van te maken.

"Ik vind het leuk om hier samen te werken. Deze zomer hebben we de tuin elke week van slootwater voorzien. Met een pomp en zeventig meter slang. Je zag de tuin iedere week groener worden."

Veel ideeën om Kwakershof leefbaar te houden

Vissen en vogels

Ook wist Antoine een middel om de luis uit de tuin te verdrijven. Een grote ton werd vol gegooid met brandnetels en warm water. Na een aantal dagen trekken werd de tuin meerdere keren bespoten met de brandnetelthee.

"Het stonk hier als de hel, maar de luis is zo goed als weg!" Antoine is enthousiast en heeft veel ideeën voor Kwakershof.

"Ik wil veel doen, maar ik kan het niet allemaal alleen, want ik werk ook nog gewoon. Daarom hoop ik stiekem dat de toekomstige bewoners een beetje op hebben met tuinieren."

"En iemand erbij die verstand heeft van vissen en vogels is ook wel handig, want we hebben ook een vijver en een vogelkooi."