Geschiedenis van West Friesland gekleurd door 'Moderne Devotie', een Leerhuisavond met Mink de Vries

GROOTEBROEK - Het Leerhuis Cultuurgroep Stede Broec houdt vrijdag 11 oktober om 20.00 uur, in samenwerking met Vereniging Oud Stede Broec, een avond met coördinator van de Actuele Moderne Devotie Beweging Nederland, Mink de Vries.

Moderne Devotie in Leerhuis

Moderne devotie in West-Friesland

Onder de titel 'Geschiedenis van West-Friesland gekleurd door Moderne Devotie' spreekt Mink de Vries onder meer over de voorhoederol van West-Friesland in de beweging van de Moderne Devotie.

Middeleeuwen

De geschiedschrijving van West-Friesland mist een belangrijke beweging uit de late Middeleeuwen. De Moderne Devotie kreeg de grootste bekendheid toen Thomas a Kempis in 1441 zijn boek 'Over de navolging van Christus' schreef. Johannes Cele was rector van de Latijnse school in Zwolle. Hij kon daar veel betekenen voor de beweging. Zijn schriftuitleg en onderwijs beïnvloedden scholieren en burgers, talloze leiders van kerken en kloosters. Ook stadsbesturen werden door hem gevormd.

Deze beweging, de Moderne Devotie (ook wel hedendaagse toewijding genoemd) is tot de dag van vandaag de grootste Nederlandse Hervormingsbeweging. Moderne Devoten kenmerkten zich door een sterke innerlijke toewijding te koppelen aan een praktische, en actieve, inzet in de samenleving. In Enkhuizen waren zij zeer geliefd, net als in Medemblik, Hoorn, Alkmaar, Grootebroek en Schagen.
De avond vindt plaats in De Oude Kerk, Zesstedenweg 189 in Grootebroek.