Beau Pinelo uit Grootebroek ontwierp etiket.
Beau Pinelo uit Grootebroek ontwierp etiket. (Foto: aangeleverd).

'Oud' Stedebroec's biertje

BOVENKARSPEL - Tijdens de Open Monumentendag wordt een licht gebrouwen biertje gepresenteerd ter nagedachtenis aan de eerste brouwer uit Stedebroec.

Er is weinig over deze Claes Thijsz bekend behalve dat een akte in het Westfries archief vermeldt dat hij in 1612 een bierbrouwerij runde in de Broekerhaven bij de Tochte brug. In die tijd werd bier gedronken als water dat niet zo schoon was. Zuiver water moest met waterschepen aangevoerd worden en dat was kostbaar. Bier was een goed alternatief en had in die periode een laag alcoholpercentage. Het speciaal gebrouwen biertje, door Jan van der Lee van bierbrouwerij De natte cel, is lichtkleurig en benadert de smaak van het bier van die tijd. Beau Pinelo, student Media en DTP vormgeving, uit Grootebroek ontwierp het etiket van de bierfles als studieopdracht. Beau heeft Claes Thijsz een gezicht gegeven en voor de link met Stedebroec heeft hij het zegelstempel gebruikt in gespiegelde vorm.

Exclusief

Het Stedebroec's biertje is alleen tijdens de Open Monumentendag te koop bij Hengelclub Pampus in Bovenkarspel en het clubhuis van Historische vereniging Oud Stedebroec, Zesstedenweg 227 in Grootebroek.

Historisch Stedebroeck's biertje proeven.