Ans de Vries-Lub woont al vijftig jaar met veel plezier in de Bloemenbuurt.
Ans de Vries-Lub woont al vijftig jaar met veel plezier in de Bloemenbuurt. (Foto: aangeleverd)

'Je tuin is je visitekaartje'

ENKHUIZEN - Ans de Vries-Lub woont al vijftig jaar in de Bloemenbuurt. In een mooie hoekwoning in de Goudsbloemstraat woont deze hartelijke vrouw die houdt van mensen en zegt wat ze op haar hart heeft.

"Ik woon met heel veel plezier in deze wijk, maar vind het erg jammer dat steeds meer mensen hun tuin zo slecht onderhouden. Ik snap dat niet, want het is toch je visitekaartje? Net als je keuken, je ramen en je wc, zei mijn moeder altijd."

Buurtbewoner Bloemenbuurt al 50 jaar blij met de buurt

Geiten in de tuin

Ans en haar man Bert kregen de Goudsbloemstraatwoning in 1969. Ans lachend: "Na een goed gesprek met burgemeester Arie de Zeeuw".

Binnen veertien dagen verhuisde het echtpaar vanuit de binnenstad van een woning waarin ze het toilet deelden met anderen naar de nieuwe buurt. Met een flink hogere huur, ze gingen van dertien naar 95 gulden huur per maand.

Ans: "Toen we het huis gingen bekijken zei ik tegen Bert 'We magge wel een paar geiten nemen'. Het gras in de tuin stond werkelijk waar een meter hoog!"

Woonjubileum

De geiten kwamen er niet, maar de voor- en achtertuin liggen er wel mooi bij.

Helaas maakt haar man Bert het 50-jarig woonjubileum niet meer mee. Hij overleed vorig jaar december aan de gevolgen van Alzheimer en kanker.

52 Jaar getrouwd

Ze ontmoetten elkaar op en bijzondere manier, vertelt Ans: "Wij waren thuis gereformeerd en toen ik op school niet goed mijn best deed moest ik voor straf een jaar 'potten legen', ofwel voor de ouderen in Herfstzon zorgen. Dat vond ik niet erg, maar in het verplichte uitwisselingsweekend van de kerk had ik geen zin. Toch moest ik, maar ik zag Bert daar en alles kwam goed. Ik dacht 'wat een stuk' en vond hem op Roger Moore lijken."

Ik vond mijn man op Hollywood filmster Roger Moore lijken

Aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht tussen het stel bleek wederzijds. Vervolgens verhuisde Bert vanuit Noord Scharwoude naar Enkhuizen.

Uiteindelijk waren ze maar liefst 52 jaar gelukkig getrouwd.