De auteur is terecht apetrots op haar eerste en zeker niet het laatste boekje.
De auteur is terecht apetrots op haar eerste en zeker niet het laatste boekje. (Foto: Han Giskes)

Purmerendse Astrid Waernes schrijft magisch kinderboek

PURMEREND - Astrid Waernes (49) presenteert zaterdag aanstaande haar kinderboek De Magische Pas in de aula van basisschool Het Tangram. Het is niet zomaar een boek, maar een uitgave met iets extra's. Iets bijzonders, namelijk een magische pas. Een pas in de vorm van een pinpas.

door John Bontje

Boek met een bijzonder en magisch pasje

"Alle mooie dingen die de lezertjes denken, gaan automatisch naar het pasje wanneer ze deze vastpakken. Wanneer je je een keertje treurig of boos voelt, zal dit pasje je helpen. Zo wordt elke gedachte tastbaar", vertelt de auteur van het boek. De uitgever, Elikser, was vanaf het begin wild enthousiast en heeft een eerste oplage van 1.500 exemplaren laten drukken.

Astrid Waernes, samen met haar partner Marcel Poort eigenaar van Praktijk Waernes, begon 12 jaar geleden met het coachen en begeleiden van volwassenen, maar merkte langzaam maar zeker een grotere behoefte aan coaching bij kinderen.

Opleiding

"Ik besloot destijds een opleiding kindertherapie te doen. Na voltooiing kon ik kinderen gaan coachen. En dat was hard nodig, steeds harder nodig kan ik beter zeggen, want steeds meer ouders met kinderen meldden zich bij onze praktijk. Vooral kinderen van pakweg 6 tot en met 10 jaar en hun ouders lopen tegen dingen en emoties aan en vragen om tips en adviezen. Het zijn ook vaak ouders die vroeger zijn gepest en met de situatie geen raad weten. Van de zeven meest voorkomende emoties heb ik hoofdstukken gemaakt en staan in het boekje beschreven, waaronder boosheid, hooggevoeligheid, eenzaamheid, bang in het donker, pesten en niet naar school willen", schetst ze de inhoud.

Astrid is zelf moeder van drie kinderen en weet derhalve ook uit de dagelijkse praktijk hoe moeilijk het kan zijn om te snappen in welke emotie kinderen zitten. "Ik merk dat ouders het prettig vinden om te zien dat ze niet alleen met dergelijke dilemma's zitten. Denk alleen al aan het gebruik van social media. Kinderen zitten soms uren en uren achter hun Ipad of Iphone. De vraag is hoe los je dit als ouder op. Ik stel dan een limiet in. Anderen komen bij me en leggen het probleem op tafel dat hun kind niet wil slapen of eten. Mijn advies voor het slapen is dan om tegen het kind te zeggen dat hij niet hoeft te slapen, maar wel in bed moet blijven. Wil een kind niet eten, zeg dan niet dat hij eten moet, maar dek de volgende dag voor een persoon minder de tafel. Spreek met de andere mensen aan tafel af dat ze allemaal gezellig moeten doen. En als het kind zich dan afvraagt waarom er voor hem niet is gedekt, zeg je: jij hoeft van mij niet te eten en ik heb geen zin in ruzie aan tafel dus heb ik niet op jou gerekend. Moet je eens kijken hoe snel het kind de volgende dag aan tafel zit. Het is vaak simpel. Ik noem het omdenken."

Boosheid verwijnt

Het boekje De Magische Pas is een rechtstreeks gevolg van de dingen die Astrid dagelijks in haar praktijk ziet en hoort. Het bijbehorende magische pasje, dat in elk boek is ingestoken, doet de rest. "Het gaat erom dat de lezertjes de pas vastpakken en vertellen wat ze dwars zit. Doordat jij zoveel leuke wensen op je magische pasje hebt 'gedownload', zal je merken dat de boosheid snel weer zal verdwijnen. En misschien nog belangrijker is dat met dit magische boek je erachter komt dat je er nooit alleen voor staat", aldus de auteur.

Het boek is deze week in een oplage van 1.500 op de markt gekomen. Te verwachten is dat de tweede druk slechts een kwestie van tijd is. Astrid: "Niet alleen de uitgever is razend enthousiast, ook iedereen die ik het vertel reageert heel positief. Ik heb zelfs een vriendin uit Curacao aan de telefoon gehad. Zij wil dat het boekje ook daar in de winkels komt te liggen.

Contract voor drie jaar

Intussen heeft Waernes een 3-jarig contract met de uitgeverij afgesloten. Het betekent onder meer dat ze over een half jaar haar tweede boekje klaar wil hebben. "Het kan zijn dat het een boekje voor volwassenen wordt, maar dat kan net zo goed voor kinderen zijn; er schieten zoveel gedachten door mijn hoofd. En eerlijk gezegd zou ik De Magische Pas dolgraag in het Engels willen uitbrengen.

De Magische Pas kost € 14,95 en is vanaf deze week te bestellen bij Uitgeverij Elixer (https://www.elixer.nl/de-magische-pas.htm) Vanaf 6 april is het in alle boekwinkels te koop.