Column Z Lijner

Tobberig

De binnenstad van Purmerend bezoeken per auto is vragen om moeilijkheden. Het tekort aan parkeerplaatsen dwingt de automobilist uit te wijken naar buurgemeenten. Milieu, middenstand en horeca zijn de dupe. Het gemeentebestuur kondigt een pakket maatregelen aan dat de parkeerdruk een halt moet toeroepen. Het beleid is goed uit te leggen als het effect van een zorgvuldig ontwikkelde duurzaamheidsvisie.

De binnenstad is per auto niet meer te bereiken, dus ga je er fietsend, lopend of per OV naar toe. Lekker duurzaam. An me hoela! Menig stadgenoot mijdt het centrum. Is het wegjagen van de consument bewust beleid? Het gemeentebestuur doet er alles aan om dat beeld weg te nemen. Zo komt er een onderzoek naar een garage onder de schapenmarkt of achter het gemeentehuis. En er is er een plan om Claxonate ook 's avonds open te stellen. Het zal niet baten. Omzetten dalen nu al in razend tempo. Het kalf verdrinkt. De put dempen zal slechts een symbolische handeling zijn. Boodschappen doe je voortaan online en een keer uit eten gaan blijft beperkt tot een thuisbrengmaaltijd. Het zal niet lang meer duren of nog meer winkels sluiten. Gebrek aan klandizie. Prima! Kunnen op die plek woningen komen en wordt voldaan aan de wens om zo veel mogelijk binnenstedelijk te bouwen.

Je zult maar gemeentebestuurder zijn die nu de problematiek mag oplossen. Gebrek aan visie van voorgaande colleges wordt nu akelig bloot gelegd. Natuurlijk had destijds, bij de herinrichting van de Koemarkt, een garage moeten worden gebouwd. Gemiste kans. Toch moeten we niet al te veel somberen. Zie het parkeerprobleem als een luxe vraagstuk. Probeer niet te vergeten dat we in een paradijs wonen. Er is, zeker vergeleken met de rest van de wereld, geen enkele reden om tobberig of ontevreden te zijn. Zie de zonnige kant. Het zal niet lang meer duren en de binnenstad verandert in een soort openlucht museum waar je alleen nog kunt wandelen. Dat er in een museum geen droog brood te verdienen valt is iets van later.