De Haagse zanger.
De Haagse zanger. (Foto: William Rutten)

Zanger John West op tournee in P3

PURMEREND - Op zaterdag 30 maart staat de Haagse zanger John West met zijn allereerste theatertournee in P3.

West mocht eerder al proeven aan de sfeer van het theater met shows in Breda en Tilburg, maar dit jaar gaat hij voor het eerst op tournee. "Na deze shows kreeg ik de smaak te pakken. Een avondvullend concert is altijd een grote wens geweest", aldus de zanger.

"Een theatershow geeft je de kans meer van jezelf te laten zien"

West groeide op in de Haagse Schilderwijk en zette zijn eerste stappen in de muziek tijdens zijn tienerjaren toen hij optrad als dj. Aanvankelijk in de dance, maar na enkele jaren stapte hij over op apres ski. Daar begon hij, bij wijze van grap, mee te zingen met de muziek die hij draaide.

Mike Peterson

Voor zijn 18e verjaardag zong hij samen met vriend en collega Mike Peterson tijdens het feest voor het eerst echt serieus. Sindsdien bracht John diverse singles uit, maar het eerste grote succes kwam in 2010 met het nummer 'Jouw Blik'.

Wat volgde waren optredens, niet alleen in feesttenten en op partijen, maar ook tijdens Toppers in Concert in 2012, een finaleplek in het tv-programma 'Bloed, Zweet & Tranen' in 2015 en duetten met onder andere Lange Frans en Wolter Kroes.

Groot feest

En nu volgt een theatertournee. "Een show in het theater geeft je de kans om meer van jezelf te laten zien aan de fans en de liefhebbers van het Nederlandstalige lied. Natuurlijk maken we er een groot feest van, maar het is ook een podium om iets breekbaars neer te zetten en de verbinding met het publiek te voelen", vertelt John.

En: "De trend is dat we allemaal iets heel groots willen doen, maar ik wil leren en verfijnen. De groei komt dan vanzelf."

Goede herinneringen

John bewaart goede herinneringen aan zijn theaterbezoeken. "René Froger is een pionier van zijn tijd en zijn shows zijn een echt avondje uit. Meeslepend en met een enorme dynamiek door repertoire en ook een visueel spektakel.

"Die sfeer en natuurlijk de kwaliteit van de productie en muzikanten zijn voor John dan ook zeer belangrijk. Tijdens deze tournee wordt hij dan ook begeleid door het 8-koppige orkest East.

Zijn muziek wordt weleens omschreven als gipsy disco, door de typische feestelijke beats. "Ik denk dat het te kort doet aan al die mooie muziek die ik heb opgenomen. Het is allemaal Nederlandstalig populair. Ik zing wat ik zelf mooi vind en dat is zelfs voor de mensen die mij kennen vaak verrassend", vindt de zanger.

Er komen dus niet alleen eigen nummers voorbij? "Natuurlijk niet, ik ben zelf ook fan van andere artiesten en daar laat ik graag wat van horen. Tijdens het tweeënhalf uur durende concert kan ik zoveel meer laten horen en zien van mezelf."

Licht gespannen

Ondanks dat hij gewend is om avond aan avond op te treden, is John West toch licht gespannen voor deze tournee.

"Het rode pluche en de spanning voor aanvang maken het theater extra bijzonder. Je staat op het toneel, waar vele sterren je voor gingen. De verwachtingen zijn hoog en ik mag het waarmaken. Ik hou van dat gevoel, het daagt me uit en houdt me scherp."

John West Live! is tot en met 15 april te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie en de complete speellijst is te vinden op www.johnwest.nu