Trainer Rob Benjamin met enkele deelnemers.
Trainer Rob Benjamin met enkele deelnemers. (Foto: Aangeleverd)

Erkenning horecatraining Prinsenstichting

PURMEREND - De horecatraining van Prinsenstichting, gegeven via No Limits, is officieel erkend door Boris Baan, de aanpak die leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs helpt bij het vinden van hun plek op de arbeidsmarkt.

Het betekent dat je als deelnemer een praktijkverklaring krijgt voor iedere module die je afrondt, bijvoorbeeld snijtechniek of hospitality. De deelnemer kan met zijn verklaring aan anderen laten zien wat zijn mogelijkheden zijn. De verklaringen worden door de brancheorganisaties erkend als een bewijs van vakbekwaamheid. Prinsenstichting stelt de horecatraining beschikbaar aan andere gehandicaptenorganisaties die daar gebruik van willen maken.

Horecatrainer Rob Benjamin vertelt: "Ik heb de basistraining geschreven voor deelnemers die hun talent in de horeca willen ontwikkelen. De horecatraining VPP (vertrouwen, plezier en prestatieprogramma voor horeca) is ontstaan vanuit de ervaringen in de horecagelegenheden van Prinsenstichting. De training is erkend door de Boris Baan horecabond en daar ben ik trots op.

Hygiënisch werken

Benjamin heeft de koks en cliëntbegeleiders opgeleid zodat zij de training kunnen geven. "Deelnemers oefenen per onderdeel, ronden dat af en oefenen een volgend onderdeel. Denk aan snijtechniek, hospitality, controlemiddelen om hygiënisch te werken (HACCP) en in een groepsproces."

Deelnemers kunnen meelopen in een horecabedrijf zoals Grand Cafe Heel Europa in Weidevenne en Brownies & downieS op de Koemarkt. Zij die alle modules hebben gehaald, gaan met een jobcoach naar een horecagelegenheid.

De aanpak is gebaseerd op de systematiek van het werkend leren uit het middelbaar beroepsonderwijs, een systeem dat al bijna een eeuw in de onderwijswetgeving is verankerd. Voor 10.000 jongeren per jaar is dit de belangrijkste route naar arbeid en voor het bedrijfsleven is het de belangrijkste manier om nieuw personeel uit de doelgroep te werven.

Belangrijke onderdelen binnen de aanpak zijn oriëntatie op beroep en loopbaan, een opleidingstraject op maat en leren in een bedrijf, om vervolgens uit te komen bij een praktijkverklaring en een baan.