Vier burgemeesters kiezen voor verbinding. Van links naar rechts Joyce van Beek, Lieke Sievers, Jozette Kroon en Don Bijl. Rechts filmmaker Wim Doets.
Vier burgemeesters kiezen voor verbinding. Van links naar rechts Joyce van Beek, Lieke Sievers, Jozette Kroon en Don Bijl. Rechts filmmaker Wim Doets. (Foto: Han Giskes)

Podobrace wint 7e VOWA-jaarprijs

Vervolg van voorpagina

Dat gold in bepaald opzicht ook voor Hans Bakker (VNO-NCW), die de winnaar een gratis lidmaatschap in het vooruitzicht stelde, maar en passant het parkeerprobleem in de Purmerend binnenstad met een kwinkslag ter sprake bracht. "Bij het binnenrijden voelde ik me onmiddellijk thuis, want in Amsterdam kan ik ook nergens parkeren."

Vorige winnaars aan tafel

Alvorens gedeputeerde Jaap Bond de winnaar bekend maakte, zong Isabella Bierenbroodspot twee nummers en mochten de voorgaande zes winnaars van de jaarprijs bij Lea Sterenborg-Pinxt en Piet Hein Debets aanschuiven, om te vertellen wat de prijs met het bedrijf in z'n algemeenheid en hen in het bijzonder heeft gedaan.

Grenzen slechten

Jaap Bond deed in het kader van verbinden een klemmende oproep om de grenzen binnen het MRA-gebied (Metropoolregio Amsterdam) definitief te slechten. "We moeten af van het denken in grenzen. Van de 350.000 MKB-bedrijven in Nederland zijn er 70.000 in Noord-Holland gevestigd. Ik zie dit gebied als de flappentap van ons land. Met 62.000 banen zit de kracht van de economie in deze regio. Laten we dat koesteren en waar mogelijk uitbouwen", aldus Bond.

Sneer naar Amsterdam

De gedeputeerde deelde meteen een sneer uit naar het college van B&W in Amsterdam. "Het is te gek voor woorden dat kotsende-, zuipende- en zich aan drugs lavende gasten worden gekoesterd, terwijl aan de andere kant toeristen en cruiseschepen worden geweerd. De stad is aan de hand van de prachtige slogan I amsterdam een ongekende toeristische trekpleister geworden. En dat doen ze nu? Ze jagen alles en iedereen de stad uit. Ongelooflijk!"

Verwachte groei

Terug naar de winnaar! Dagelijks gaan er bij Podobrace zo'n 1500 pakketjes de deur uit. Het aantal retouren is ongeveer 10%. Dat lijkt een fiks percentage, maar in de wereld van de webshops laag. Podobrace heeft een assortiment van circa 3.000 artikelen die worden ingekocht in 72 landen. De omzet beloopt ongeveer € 10 miljoen. Het jaar 2018 eindigde met een groei van 60%.

Toegang tot 'de wereld

Dat komt mede doordat Podobrace, die als slogan 'Altijd de juiste steun' heeft, recent de failliete Athleteshop overnam. Het databestand van Athleteshop was het hoofddoel van de overname en geeft toegang tot een ongekend groot klantenbestand, dat vertaald is in 15 talen en derhalve toegang biedt tot 'de wereld'.

De slotpassage in het juryrapport zegt eigenlijk alles. ,,Podobrace is een relatief jonge onderneming die in staat moet worden geacht niet een speler maar wereldspeler van formaat te worden."