De Volendamse topsporter voor de deur van zijn woning.
De Volendamse topsporter voor de deur van zijn woning. (Foto: aangeleverd)

Luc Kroon wordt door sponsors Volendam 'uitgezet'

REGIO - De Volendamse zwemmer Luc Kroon, die sinds kort behoort tot een select groepje toptalenten van de zwembond onder de naam TEAM2024, gaat in ieder geval tot en met Tokyo 2020 in een eigen appartement wonen in Amsterdam. Dit is dichtbij het zwembad en dichtbij zijn school. De Stichting Ringen om Volendam maakt dit mogelijk.

Luc Kroon (17): "Ik ben hier super blij mee. Tot voor kort ging ik om halfzes van bed om op tijd op de ochtendtraining te zijn. De verbinding met het OV vanuit Volendam naar het Sloterparkbad is niet ideaal en dat kost me al jaren veel reistijd. Natuurlijk was dit soms zwaar, maar ik vond het nooit vervelend. Sinds een aantal maanden werd ik al vaker naar de training gebracht door vrijwilligers uit Volendam, mede mogelijk gemaakt door Ringen om Volendam."

Ringen om Volendam

Stichting Ringen om Volendam is in het najaar van 2018 opgericht en heeft als doel om topsporters uit de Gemeente Edam/Volendam te ondersteunen die perspectief hebben op deelname aan de Olympische Spelen. Initiatiefnemer Dirk Tuip: "In de geschiedenis van de Spelen is dat nog maar één keer gebeurd met de deelname van turnster Carla Braan aan de Spelen van 1976 in Montreal. Met al het sporttalent dat aanwezig is in Edam/Volendam is dit toch opvallend. Hier willen we iets aan doen, helemaal omdat er inmiddels een aantal serieuze kandidaten zijn, onder wie Luc Kroon. Door Luc te ondersteunen hopen we tegelijk dat hij in onze gemeente nog meer als rolmodellen wordt gezien, waardoor hij de jeugd kan inspireren. Dankzij onze sponsors gaat Luc nu alleen wel buiten Volendam wonen.

Aanvraag indienen

Topsporters die geboren zijn in de gemeente Edam/Volendam en de potentie hebben om top-10 van de wereld te worden, kunnen een aanvraag bij Stichting Ringen om Volendam indienen. Deze wordt vervolgens door een commissie van topsportadviseurs beoordeeld. Tuip: "Deze commissie bestaat uit mensen die de sport in onze gemeente een warm hart toedragen en veel ervaring in de internationale topsport hebben opgedaan. Dit zijn op dit moment en sportjournalist Jaap de Groot, schaatscoach Johan de Wit en tenniscoach Eddy Bank.