Het bestuur van de Sportraad bestaat uit van links naar rechts: René Voorwerk, Erik Terpstra, Bert Slegt, Kor Pionurek en Ton Okhuijsen.
Het bestuur van de Sportraad bestaat uit van links naar rechts: René Voorwerk, Erik Terpstra, Bert Slegt, Kor Pionurek en Ton Okhuijsen. (Foto: aangeleverd)

Column Sportraad Purmerend

Sporten in vrijheid, veel te winnen!

Op 5 mei hebben we ons jaarlijks bevrijdingsfeest gevierd. Een feest waarbij ieder op zijn eigen manier stilstaat bij de vrijheid die voor ons zo normaal is. Maar ook in Nederland is er ten aanzien van sport en vrijheid nog veel te winnen.

Er zijn weinig verenigingen die een beleid hebben tegen het pesten

Zo moet sporten voor iedereen toegankelijk zijn. Het beoefenen van sport wordt echter steeds duurder. Maar als je de pech hebt tot de allerlaagste inkomens te horen dan kun je een beroep doen op de gemeente. Dit is een mooi vangnet. Maar helaas is dit toch niet voor iedereen een optie.

Fysieke toegankelijkheid

Ook de fysieke toegankelijkheid van accommodaties is een aandachtspunt. Dat is jammer en heeft als effect dat een groep mindervaliden minder vrij zijn om hun favoriete sport te kunnen beoefenen. Het aanbod voor deze sporten in Purmerend kunt u vinden op de website www.unieksporten.nl.

Praktijk is anders

Geaardheid en gezindheid morgen en moeten niets uitmaken. Helaas zien we in de praktijk dat geaardheid wel degelijk een issue kan zijn bij de sport en leidt tot veel grappen. Er zijn weinig verenigingen die een beleid hebben tegen het pesten of bonden die deze initiatieven ondersteunen.

Sport en politiek blijven met elkaar verbonden. Topsporters gebruiken toernooien vaak als podium om politieke statements af te geven. De gedachte daarachter is dat een kritische omgeving betere resultaten oplevert dan een kritiekloze omgeving.

Vaak 'gedoe'

Dat dit soort zaken vaak 'gedoe' geven wil zeggen dat deze vorm van vrijheid niet door iedereen gewaardeerd wordt om daarmee de relatie niet in gevaar te brengen.

In Nederland kunnen wij het ons niet voorstellen, maar vrouwensporten zijn in sommige landen nog steeds niet vanzelfsprekend. Niet in het openbaar maar ook niet besloten.

Optimale omstandigheden

De visie van NOC*NSF is: de organisatie gelooft in sport, en heeft als doel dat iedereen aan sport doet, ervan geniet en er voordelen van heeft. De organisatie zet zich in voor optimale sportomstandigheden in Nederland.

Individueel en samen

Er wordt ook benadrukt dat we bij sport kunnen winnen. Niet alleen via medailles maar ook door individueel én als samenleving gezonder, socialer en vervulder door het leven te gaan.

Vrij bewegen binnen de sport!

Sportraad Purmerend

Kijk voor meer informatie op de website www.sportraadpurmerend.nl