Hendrik Koppe als middelpunt na de prijsuitreiking.
Hendrik Koppe als middelpunt na de prijsuitreiking. (Foto: aangeleverd)

Judoka Hendrik Koppe scoort in Japan

JAPAN/PURMEREND - De Purmerendse judozwaargewicht Hendrik Koppe, lid van judoclub Kodokan, is eerste geworden op de All Japan International Open 2019 in het Japanse Fukui.

Koppe, die zonder zijn vaste coach Davtyan op judoreis is door Japan, won al zijn drie wedstrijden van een Japanse tegenstander met een ippon (vol punt). Koppe begon nerveuzer dan anders aan zijn eerste gevecht, waarschijnlijk door de ambiance in deze Japanse dojo.

Veel applaus

Die schroom was hij echter volledig kwijt in de volgende wedstrijden. Daarin schitterde de 9-voudig wereldkampioen als vanouds, met de schitterende heupworpen, die het nodige applaus opleverde van het Japanse publiek. Publiek dat dergelijk spectaculair judo altijd zeer waardeert.

Nog nooit in Japan

Hendrik Koppe staat inmiddels meer dan 50 jaar op de judomat en heeft in veel dojo's gestaan en succes behaald. De Purmerender was echter nog nooit in Japan, de bakermat van het judo, geweest.

"Door omstandigheden had ik tijd om een dergelijke reis te maken, ook al was het in mijn eentje. Maar in het judo tref je altijd nieuwe vrienden en dat is voor de sport en ook voor mijn persoonlijke levenswijze zo bijzonder", aldus een zeer gelukkig Koppe vanuit Japan.

Het volgende doel dit jaar voor Koppe is het behalen van zijn 10e WK-titel. Deze wordt later dit jaar in het Marokkaanse Marrakech afgewerkt.