De jarige job is 350 jaar jong! Dat wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten.
De jarige job is 350 jaar jong! Dat wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten. (Foto: aangeleverd)

Korenmolen De Nachtegaal 350 jaar jong

MIDDENBEEMSTER - Dit jaar gaat veel aandacht uit naar het overlijden, nu 350 jaar geleden, van de wereldvermaarde molenaarszoon Rembrandt van Rijn. Voor Rembrandt waren molens niet alleen onderdeel van zijn landschap maar ook pure noodzaak, immers de grondstoffen voor zijn verf werden in die tijd voornamelijk op windkracht geproduceerd.

In precies dat jaar waarin Rembrandt stierf, 1669, kreeg iemand anders met molenaarsbloed het idee om middenin de Beemster een korenmolen te bouwen. Dat nu, 350 jaar later, die stoere molen nog wekelijks draait en maalt, en in nagenoeg perfecte staat verkeert mag eigenlijk wel heel bijzonder worden genoemd. Na de omvangrijke restauratie van afgelopen jaar alle reden voor een verjaardagsfeestje.

Het hele jaar door activiteiten rondom de molen

Het hele jaar staan activiteiten gepland rondom De Nachtegaal. Om te beginnen zaterdag 18 mei, dan wordt de schooljeugd actief betrokken in een molenzeil-project. Leerlingen van Beemster basisscholen en de na-schoolse opvang gaan onder begeleiding vier molenzeilen beschilderen die deze zaterdag op de molen onthuld gaan worden.

Jonge molenmakers gezocht

Die dag staat geheel in het teken van activiteiten voor de jeugd waarvoor nog jonge molenmakers worden gezocht. Donderdag 30 mei is een bijzondere open (Hemelvaarts)dag voor Beemsterlingen en andere belangstellenden.

Naast graan malen en meel 'builen' worden oude molenambachten gedemonstreerd terwijl van vers gebakken pannenkoeken kan worden genoten.

'Onstuimig Schuim' staat garant voor een sfeervolle muzikale omlijsting. Zaterdag 6 juli komt er nog een feestelijk evenement voor culinaire liefhebbers in de tuin van agrarisch museum Westerhem, met aandacht voor bakken en lokale producten.

En ook leuk, zaterdag 21 september wordt er een symposium in de Keyserkerk in Middenbeemster gehouden voor Beemsterlingen en buitenlui.

Jubileumuitgave

Door bijzondere sprekers wordt de unieke Beemster korenmolen vanuit zeer verschillende invalshoeken belicht. Ook wordt die dag het eerste exemplaar van een jubileumuitgave gepresenteerd en uitgereikt.

Uit 1704

De Nachtegaal is een vermoedelijk uit 1704 stammende achtkante grondzeiler, ook wel achtkantige bovenkruier, aan de Hobrederweg 4 in de buurt Hoornsche Keet te Middenbeemster. De molen is gebouwd ter vervanging van een eerdere molen. De molen is ingericht als korenmolen.

Initiatieven vanuit bijvoorbeeld het Historisch Genootschap Beemster, de Stichting Beemster Werelderfgoed, de Stichting Schermer Molens en de particulier eigenaar hebben er toe geleid, dat op 18 oktober 2006 de Stichting tot Behoud van De Nachtegaal werd opgericht. Beoogd werd om de molen te restaureren en voor de lange termijn een nuttige, cultuurhistorisch verantwoorde plek in de Beemster gemeenschap te bezorgen.

Pogingen die ondernomen zijn om de molen weer in optimale conditie te krijgen hebben hadden onder andere tot gevolg de molen in 2011 een nieuwe standplaats heeft gekregen: 50 meter ten westen van zijn oorspronkelijke plek. Tegelijkertijd werd de Stichting tot behoud van 'De Nachtegaal' de nieuwe eigenaar van de molen.

Aanmelding voor de evenementen op 18 mei, 6 juli en 21 september is noodzakelijk. Volg voor meer informatie daaromtrent de website www.nachtegaalbeemster.nlHet bestuur van De Nachtegaal verwelkt iedereen de komende tijd aan Hobrederweg 4.