Column Z Lijner

De oplettende lezer zal het gezien hebben in deze krant van 2 weken terug. Het stond er heus. 'Er waait sinds enkele weken een andere wind door de Evenementenkalender van Purmerend. De reden is dat ten aanzien van Citymarketing afscheid is genomen van het Amsterdamse Bureau Bührs. Daarvoor in de plaats mag het Purmerendse bureau De Creatieve Hoek het gemaakte startdocument een vervolg geven.

Nieuwe wind

Ik vond het een nogal opmerkelijk bericht dat precies past in het verwachtingspatroon dat zich al geruime tijd van mij meester maakten. Een snel bureau dat met grote vaart een logo bedenkt, een vlag maakt, een slogan de wereld in slingert en fikse nota presenteert en weer met even grote snelheid verdwijnt.

Pamplona

Het logo is misschien nog goed te verkopen aan een stad als Pamplona evenals de vlag. De slogan 'Purmerend, Waterlands goed' wordt nu vervangen door 'Waterlands goed'. Een hele verbetering al blijft het sterk denken aan die witgoedwinkel aan de Kanaalkade, WAS Waterland Witgoed.

Maar wat moeten we in hemelsnaam met een logo, een vlag en een slogan? Daar komt toch geen toerist op af! Nee Purmerend, zet jezelf op een andere manier op de kaart.

Denk eens na over productontwikkeling. Maak verblijfsarrangementen waarop toeristen op af komen. Je bezoekt een stad of regio toch niet vanwege een logo of vlag? Nee, je gaat ernaar toe omdat er iets leuks te beleven valt, omdat het er goed toeven is en je dingen kunt meemaken die je elders niet meemaakt.

Beter goed gepikt

Ga om de tafel met toeristische ondernemers en kom via een proces van co-creatie tot iets goeds. Beter goed gepikt dan slecht bedacht. Waarom vanuit Purmerend geen grootse vierdaagse wandeltochten zoals Alkmaar die ook sinds jaren biedt. Purmerend, hart van het land van Leeghwater.

Suggestie

Dag I: rondje Beemster, dag II: rondje Wormer, dag III: rondje Purmer en dag 4: rondje Zeevang. Hoe mooi wil je het hebben. De wegen liggen er, het landschap is overweldigend, de dorpjes en dorpskernen zijn alleraardigst, het milieu ondervindt geen hinder en Purmerend wordt wereldberoemd bij de honderden, zo niet duizenden wandelaars uit binnen- en buitenland.

Ik bied het u gratis aan. Daar kan geen reclamebureau tegen op.