Zwemleraren John Bleeker en Liane Braunschweiger
Zwemleraren John Bleeker en Liane Braunschweiger (Foto: Irina Hoffer)

Zwembad Hemmerven viert 50-jarig jubileum

VENHUIZEN - Een feest voor het dorp, zaterdag 22 juni, met activiteiten voor en door dorps- en regiogenoten. Dat staat de medewerkers van het Hemmerven voor ogen. Liane Braunschweiger en John Bleeker zijn enthousiast over het programma, dat 12.00 uur begint en tot 18.00 uur duurt.

"We hebben activiteiten voor ouderen, volwassenen en kinderen. Zo ligt er bijvoorbeeld een opblaasbare wildwaterbaan in het bad, verzorgt een jongetje, DJ Jinne, de hele dag discomuziek, zijn er creatieve kinderactiviteit van Petit Belle, is er een demo kickboksen met Koen Kramer en modelbootjes varen op speciale tijden. Bassie en Bobo, een bekend regionaal duo, sluiten de activiteitendag zingend af."

John is trots op en blij met de goodwill van juist de dorpsgenoten en bedrijven in de omgeving die het Hemmerven een warm hart toedragen. Door hen is het mede mogelijk het zwembad draaiende te houden. Ook het geld dat ze ieder jaar mogen ontvangen via de gemeenschapsveiling, dit jaar was dit 4.784,77 euro, wordt altijd goed gebruikt. Zo zijn dit jaar de tribune en glijbaantrap vernieuwd en konden hiermee in een eerder jaar zonnepanelen gerealiseerd worden op het dak. "En als de nood aan de man is, toen een keer de pomp stuk ging, springen de inwoners en bedrijven bij."

Het zwembad werd ooit gerealiseerd door de firma Gorter, die het aanlegde voor verkoeling en plezier van zijn personeel. Toen hij het wilde afstoten, nam de gemeente het over voor de inwoners en werd het beheer overgedragen aan een stichting van vrijwilligers omdat destijds de gemeente klein was en een beperkt aantal ambtenaren had. Tegenwoordig moet het zwembad steeds meer zelfvoorzienend zijn en worden subsidies steeds meer afgebouwd. "We hebben hier een uniek bestaansstukje en we zorgen voor de veiligheid van de kinderen die hier komen en leren zwemmen", benadrukt John. "Het is fijn om te zien dat de jeugd, die hier heeft leren zwemmen, later weer terugkomt met hun eigen kinderen."