Pauline Kuin-van der Jagt: Laat iemand met een depressie voelen dat hij iets waard is.
Pauline Kuin-van der Jagt: Laat iemand met een depressie voelen dat hij iets waard is. (Foto: rodi media)

Depressie is meer dan een dip

GROOTEBROEK - Pauline Kuin-van der Jagt (48) kampte in haar jonge jaren met depressies. "Het voelt alsof er een zware zwarte deken over je heen ligt die je de adem beneemt. Je voelt je uitgeput en bent tot niets in staat. In mijn diepste dagen lag ik alleen nog maar op bed." Nu is ze senior ervaringsdeskundige bij GGZ Noord-Holland-Noord in West-Friesland.

Depressie is een ziekte die je overneemt, vertelt Pauline. "Het leven is zwart en gaat met je aan de haal. Je ziet geen toekomst, geen licht. Je weet niet hoe je door de dag heen moet komen. Alles is zwaar, zelfs een boterham smeren, je eetlust verdwijnt gewoon. Een simpele boodschap doen is al teveel."

Nulpunt

Op haar negentiende werd Pauline opgenomen op een psychiatrische afdeling. Schizofrenie was de diagnose en fijntjes werd daaraan toegevoegd: 'Je zult nooit kunnen werken en geen gezinsleven stichten. Je blijft afhankelijk.' Pauline: "Dit ontnam alle hoop op een goede toekomst. Ik was daarvan zo onder de indruk dat ik dacht: wat heeft het leven voor zin? Ben ik dan niet juist anderen tot last? Wat hebben mensen aan me! Dat was slecht voor mijn zelfbeeld. Mijn zelfvertrouwen daalde tot een nulpunt."

Pieken en dalen

Een depressie 'met pieken en dalen' volgde. Met hulp van familie en vrienden lukte het haar om toch na twee jaar de opleiding SPH te volgen en een diploma te behalen. Helaas lukte het haar niet hierna het werk vol te houden waardoor zij weer in een depressie raakte. "Ik heb twee heftige depressies gehad waarin ik niet meer wilde leven. De wens tot suïcide was sterk aanwezig. Tot pogingen aan toe. Niet iedereen met een depressie wil suïcide plegen", benadrukt Pauline. "Maar mensen met een depressie denken wel vaak aan de dood."

Zingeving

Verschillende redenen hielpen haar er weer boven op. "Regressie therapie en een opleiding tot spiritueel begeleider. Hierin herkende ik veel en kreeg ik weer een zingeving in mijn leven. Ik trouwde en kreeg later twee mooie dochters."

Een depressie is heel wat anders dan een dipje. Pauline. "Een depressie verlamt je. Je kunt dan niet vrolijk op een verjaardagsvisite zitten. Of het lukt je wel, maar dan ben je daarna volkomen uitgeput. Mensen leven met een masker op om zich beter voor te doen dan ze zich voelen."

Opmerkingen als 'We zijn allemaal weleens somber' verergeren depressie

Begrip tonen

Voor de omgeving is het best ingewikkeld, zegt Pauline. Veel mensen met depressie raken geïsoleerd en eenzaam. Wat moet je doen en wat kun je beter laten? "Mij hielp het enorm als er naar me geluisterd werd. Als je begrepen wordt dan ga je je beter voelen. Het is heel belangrijk dat je het gevoel krijgt dat je iets waard bent. Dat is vaak het begin van opkrabbelen. Het helpt als mensen om je heen laten weten dat je ertoe doet, dat je er mag zijn hoe je ook bent. Onbevooroordeeld luisteren en begrip tonen is zo belangrijk! Bovendien geeft het vertellen van je verhaal inzicht in jezelf."

Aanstellen

Wat mensen helemaal niet moeten doen, is zeggen dat je je aanstelt, vertelt Pauline. "Het is een gemoedstoestand die je helemaal overneemt. Ook al zou je dingen willen ondernemen, dat gaat niet. Goedbedoelde opmerkingen als: Kom op. We zijn allemaal weleens somber, of: Je kan het toch! maken het erger. Dan denk je weer dat je faalt. Je wilt wel, maar het gaat gewoon niet. Hoe lastig ook, dat moet je omgeving accepteren."

Pauline heeft haar depressies al meer dan twintig jaar achter zich gelaten en werkt al ruim twaalf jaar als ervaringsdeskundige bij de Herstelwerkplaats van GGZ NHN voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

College Depressie

Donderdag 21 november organiseert GGZ NHN het College Depressie in de Bibliotheek in Hoogkarspel, Streekweg 220. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij GGZ NHN Remco Hartman gaat in op hoe je een depressie herkent en wat je er tegen kunt doen.

Indien mogelijk is er ook een ervaringsdeskundige aanwezig.

Reserveren is gewenst en kan direct bij de bibliotheek, telefonisch via 0228 743943 of via klantenservice@westfriesebibliotheken.nl.

Afbeelding