Mariet Vet en Jules Post, pastores in Hoogkarspel, Venhuizen en Lutjebroek.
Mariet Vet en Jules Post, pastores in Hoogkarspel, Venhuizen en Lutjebroek. (Foto: aangeleverd)

Voor de 24ste keer Lourdes

REGIO - Pastor Jules Post ging dit najaar voor de 24 ste keer naar Lourdes. "Het is iedere keer weer een geweldige ervaring. Ik denk dat ik volgend jaar weer mee ga."

De pastor blijft zich verbazen over de aantrekkingskracht die Lourdes op hem heeft. "En wéér zijn we naar de Grot geweest en we hebben wéér de kruisweg gelopen. En we hebben heel veel vieringen meegemaakt: de viering van barmhartigheid met de mooie overweging van pastor Mariet, de viering met de handoplegging en een heel stel eucharistievieringen."

Jules Post is tweeëntwintig keer mee geweest met een bedevaart naar Lourdes met militairen.

Dit jaar ging hij voor de tweede keer mee met de Westfriese bedevaart, met onder andere ook pastor Mariet Vet.

20.000.000 Kaarsen

De mooiste viering voor hem was tevens de eenvoudigste. "De viering in de kelder van ons hotel Croix des Bretons. Daar hebben we gebeden, gezongen, een traantje gelaten en onze devotionalia laten zegenen. We hebben ons verdriet en onze vreugde gedeeld. In de lobby van het hotel hebben we daarna op Westfriese wijze onze bedevaart afgesloten. Het was al met al weer een mooie reis."

Voordat hij naar Lourdes vertrok had hij zichzelf voorgenomen bij de Grot een heel stel kaarsen op te steken. Pastor Post: "Voor enkele ernstig zieke parochianen. Voor een parochiaan die ik de dag voor de bedevaart de ziekenzegen heb mogen geven. Voor een goede toekomst van onze parochies. En voor een paar familieleden die Gods zegen op voorspraak van Maria wel kunnen gebruiken. Ik was niet de enige die kaarsjes ging branden. Er waren minstens duizend mensen mij voor geweest. Ik heb ergens gelezen dat er wel tien tot twintig miljoen kaarsen per jaar worden aangestoken. Wat bezielt al die mensen toch?"

Iemand heeft hem eens uitgelegd hoe dat werkt, legt Post uit. "Het zit zo: als je bij de Grot een kaars aansteekt, dan laat je iets van jezelf achter bij Maria of bij God. Dat kunnen zorgen zijn of verdriet, maar ook dankbaarheid en vreugde. En het werkt ook omgekeerd: Als je na het aansteken van zo'n kaars weggaat, dan draag je ook iets van Maria, van God, in je hart mee de wereld in. En dat is een goed gevoel! Als we een kaarsje bij Maria in onze eigen kerk opsteken, dan werkt dat denk ik hetzelfde. Ik zou iedereen willen aanraden, steek er zondag nog eentje op, het doet een mens werkelijk goed."

"Op de een of andere manier brengt een bedevaart naar Lourdes je dichter bij God. Dat gebeurt als je een kaarsje aansteekt. Dat gebeurt denk ik nog meer als je tot Maria of bij Maria bidt en het gebeurt zeker ook als je samen viert. En dat kan in de kerk en zelfs in het café. In Lourdes komt het allemaal samen. Hier raakt de hemel de aarde."