Genieten kan al in het voorjaar van de Afrikaanse lelie, maar de plant groeit ook de hele zomer door.
Genieten kan al in het voorjaar van de Afrikaanse lelie, maar de plant groeit ook de hele zomer door. (Foto: Jeannine Govaers)

Vier de lente en de zomer met de Afrikaanse lelie

Van zuiver wit tot sprankelend blauw. De bloemen van de Afrikaanse lelie (Agapanthus) zorgen direct voor een echt vakantiegevoel. Vier de lente met deze stralende planten op je terras én in de border.

Lange stelen, groene bladeren en fascinerende bloemen, die uit heel veel kleine bloemetjes bestaan. De Afrikaanse lelie is een opvallende vaste plant die de hele zomer uitbundig bloeit. Het kleurenpalet gaat van zuiver wit tot heel veel tinten blauw (van babyblauw tot diepzeeblauw). Vooral de sprankelende aquatinten doen denken aan de Méditerranée.

Borderplant

De Afrikaanse lelie doet het goed in potten en bakken op bijvoorbeeld het terras, naast de vijver of – heel klassiek – langs de oprijlaan. Minder bekend is het gebruik van de Afrikaanse lelie als borderplant. Dit kan heel goed. Wat te denken van een strakke border met Afrikaanse lelies en siergras? Dit staat prachtig in een moderne tuin. Meer van de natuurlijke tuin? Combineer Afrikaanse lelies met verschillende witte, blauwe en gele bloemen; alles door elkaar heen. Kijk voor inspiratie op

www.perennialpower.nl

Overwinteren

De Afrikaanse lelie kan in de border overwinteren. Bladverliezende soorten zijn het beste bestand tegen vorst. Dek de grond 's winters wel af met een warme winterdeken, bijvoorbeeld een dikke laag bladeren of stro. In het voorjaar komt de plant dan vanzelf weer te voorschijn. Let op: zet niet-winterharde (bladhoudende) soorten in een pot en verhuis deze 's winters naar een vorstvrije ruimte.

Tips

Volop Afrikaanse lelies in de tuin? Snijd gerust wat bloemen af voor in een vaasje op tafel. Want Afrikaanse lelies zijn goede snijbloemen. Ook leuk als tafelversiering voor een tuinfeest.

Zet de Afrikaanse lelie op een zonnige plek voor een rijke bloei. De plant komt van oorsprong uit zuidelijk Afrika en is dus een echte zonaanbidder.

De Afrikaanse lelie.