Van de bloei van rozen kun je eindeloos genieten.
Van de bloei van rozen kun je eindeloos genieten. (Foto: PR)

Eindeloos genieten van rozen

Wie van bloemen houdt, kiest voor rozen in de tuin of op het balkon. Met een slimme keuze uit het sortiment, is de tuin van mei tot ver in de herfst verzekerd van bloeiende rozen. De lange bloeitijd is uniek. Geniet eindeloos van de rozenpracht.

Afhankelijk van de bloeitijd, zijn drie groepen rozen te onderscheiden: eenmalig bloeiende, twee keer bloeiende en doorbloeiende. Rozen uit de eerste groep bloeien gedurende een aantal weken zeer uitbundig. Dan zijn er rozen die na de eerste bloei een break nemen en als toegift een tweede keer knallen. De doorbloeiers ten slotte, bloeien aan één stuk door. Meestal maakt de vorst een einde aan de lange bloeitijd, maar met geluk is in de winter nog een verdwaalde rozenbloem te vinden.

Topsport

Jaar in jaar uit prachtige bloemen produceren is topsport. Voor een uitbundige bloei is bemesten van rozenplanten daarom een must. Doe dat bij voorkeur in maart, juni en half juli met organische mest. Bemest na half juli niet meer, dan gaat de roos sterk en goed afgehard de winter in. Verder is de lange bloeitijd te bevorderen door regelmatig uitgebloeide bloemen weg te knippen. De plant steekt dan alle energie in nieuwe bloemknoppen. Ook hebben veel rozenplanten in het voorjaar een snoeibeurt nodig voor een goede groei en bloei. Kijk op www.roses4gardens.nl voor snoei- en bemestingstips, informatie en inspiratie.