De Gladiolus ´Little Darling´
 De Gladiolus ´Little Darling´ (Foto: Beeldbank iBulb)

Levende tuin met zomerbollen

Vlinders en bijen zorgen voor levendigheid in de tuin. En deze prachtige insecten zorgen ook nog eens voor een betere biodiversiteit. Ook van vlinders en bijen in de tuin genieten? Zorg voor veel bloemen. Zomerbollen zijn perfect.

De prachtig gekleurde vlindervleugels zijn een lust voor het oog. Met het gezoem van bijen waan je jezelf in een natuurgebied. Maar wist je dat vlinders en bijen naarstig op zoek zijn naar meer bloemen met stuifmeel en nectar? Door de verstedelijking verdwijnt veel groen. Met veel bloemen in tuin of balkon zorg je voor gezellig gezoem en gefladder én je zorgt dat er genoeg eten is voor de insecten.

Hoe komen vlinders naar de tuin? Vlinders houden van zon en ze hebben bloemen nodig waar ze hun voeding, nectar, met hun roltong uitzuigen. Nectar is een stroperig vocht dat in bloemen zit vol suiker, eiwitten en vitamines. De vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes te maken. Met veel nectarrijke bloemen vliegen vlinders zo je tuin in.

Bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit. Insecten bestuiven namelijk meer dan driekwart van de gewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zijn belangrijke bestuivers. Ze hebben stuifmeel en nectarbronnen nodig. Dus wacht niet langer en verrijk tuin of balkon met zomerbollen die veel voedsel opleveren. De zomerbollen met de meeste stuifmeel en nectar zijn Crocosmia, dahlia's, lampenpoetser (Liatris) en gladiolen. Ze trekken zowel bijen als vlinders aan.