De tuin is een afspiegeling van de mensen die er wonen.
De tuin is een afspiegeling van de mensen die er wonen. (Foto: Pixabay/Mikes Photo's)

Maximaal geluksgevoel met juiste kleur zomerbollen

Kleur lijkt een gangbaar iets, maar het brengt een hoop teweeg. Wat voor functie heeft kleur voor de natuur en wat doet kleur met mensen? Word geïnspireerd door het gebruik van de juiste kleuren in de tuin en ontdek welke zomerbollen hierbij kunnen helpen.

Kleurrijke bloemen zijn er niet alleen om mensen een plezier te doen. Ze dienen eigenlijk als 'reclamebord' voor stuifmeel. De bloemkleuren lokken insecten naar de meeldraden en stampers, met als doel dat deze bevrucht worden en zaad vormen. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Mooie kleuren in de tuin of op het balkon zorgen ervoor dat mensen zich prettig voelen. Creëer het maximale geluksgevoel en plant zomerbollen.

Welzijn

Ieder mens ervaart kleur verschillend. Dat komt omdat iedereen andere interesses heeft waardoor de voorkeur wordt beïnvloed. Van de kleur groen gaat het hart van natuurliefhebbers bijvoorbeeld sneller kloppen, maar iemand die geen belangstelling voor de natuur heeft, vindt er waarschijnlijk niets bijzonders aan. Het beste is dus om je te omringen met de kleuren waar jij blij van wordt. Dat geeft een prettig gevoel en je humeur wordt er ook nog eens beter van.

Maar welk effect heeft kleur in de tuin of op het balkon? Er zijn drie categorieën: warme kleuren, koude kleuren en wit. Warme kleuren zoals rood, geel en oranje zijn vooral opvallend, sterk, intens en vrolijk. Koude kleuren zoals blauw, groen en paars stralen juist rust, veiligheid en spiritualiteit uit. Wit is geen kleur, maar geeft wel een gevoel van puurheid en luxe.

Kleuren zomerbollen

Zomerbollen zijn in alle gewenste kleuren verkrijgbaar. Dit zijn de bekendste zomerbollen op een rij met daarbij de kleuren waarin ze beschikbaar zijn:

Ananasplant: geel, groen en wit

Anemoon: blauw, rood, roze en wit

Begonia: abrikoos, geel, koper, oranje, rood, roze, wit en zalm

Calla: alle kleuren behalve blauw

Haaklelie: roze en wit

Dahlia: alle kleuren

Gladiool (Gladiolus): alle kleuren

Hymenocallis: geel en wit

Indisch bloemriet: geel, oranje, rood, roze en wit Ixia: geel, oranje, rood, roze en wit

Lampepoetser: paars, roze en wit

Lelie (Lilium): alle kleuren behalve blauw

Montbretia (Crocosmia): geel, oranje en rood

Zuidenwindlelie: wit

Plant nu de bollen en stekkies voor in de zomer.