Zwemles.
Zwemles. (Foto: Pixabay | cengeron)

"Bied schoolzwemmen aan op alle basisscholen"

HAARLEMMERMEER - Vorige week vroegen we onze lezers of zij vinden dat alle basisscholen in Haarlemmermeer het schoolzwemmen (weer) zouden moeten aanbieden, De gemeente betaalt hiervoor namelijk de vervoerskosten, de lessen worden betaald uit de ouderbijdrage.

'Wat vind jij?'

Is schoolzwemmen een prima toevoeging van het bewegingsonderwijs? Of zijn ouders en opvoeders zelf verantwoordelijk om hun kinderen te leren zwemmen? Of vraagt zwemmen tijdens schooltijd te veel tijd wat beter aan andere (bewegings)lessen kan worden besteed? Dit vroegen wij onze lezers.

Wij kregen een aantal reacties:

Fantastisch schoolzwemmen

'Zwemmen leren is heel belangrijk'

Janni de Goede van OBS de Octopus schreef:

"Zelf werk ik als onderwijsassistente op OBS de Octopus in Hoofddorp en regel alles rondom het schoolzwemmen. Onze school neemt al meer dan 25 jaar enthousiast deel aan het schoolzwemmen waarvan ik het al 21 jaar doe. Ik ga ook iedere dinsdag- en donderdagmiddag met veel plezier mee naar het SKWA in Hoofddorp om de kinderen te zien zwemmen. Zo houd ik contact met het zwembadpersoneel en ben ik de tussenpersoon van ouders en het SKWA.

De ouders van onze school vinden het fijn dat er schoolzwemmen is en geven zich ook enthousiast op als hulpouder. De kinderen gaan altijd met veel plezier mee. Vinden het ook spannend, vooral de allereerste zwemles. Wij zwemmen met de groepen 2 (33 kinderen) op dinsdagmiddag en met groep 3 (25 kinderen) op donderdagmiddag. Het is voor de kinderen een bewegingsles, maar dan in het water.

Er worden veel diploma's gehaald en na het C-diploma kunnen ze door voor één of meer certificaten, bijvoorbeeld reddingszwemmen. Kinderen worden met de bus opgehaald en teruggebracht. De kosten van zwemles zijn minder dan de particuliere les. Zwemleerkrachten zijn ervaren en wij hebben een prima contact met ze."

Hoort bij opvoeding

'Alle kinderen moeten een kans krijgen

Marianne den Breejen van Duren liet op Facebook als reactie achter:

"Zwemmen hoort bij de opvoeding voor alle kinderen in Nederland! Wij wonen in een land waar bijna op 'elke hoek van de straat' water is te vinden. Alle kinderen moeten een kans krijgen, daarom is schoolzwemmen heel belangrijk, óók voor de kinderen van wie de ouders het niet kunnen betalen. Het zou een schande zijn dat de overheid kinderen én de ouders daarvan in een situatie brengen die veel verdriet veroorzaakt."

Wat vind jij?

Mocht je ook nog willen reageren, mail jouw reactie dan naar redactie.nhm@rodi.nl.