Buurtmoestuin in Pax.
Buurtmoestuin in Pax. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

Buurtmoestuin in Pax in de maak

HOOFDDORP - "Het plan was dat de buurtmoestuin bij de Zilveresdoorn aan de Lutulistraat in de wijk Pax in maart open zou gaan", zegt Gigi Calkoen. "Dat was vooral jouw plan", zeggen de mensen om haar heen plagerig. Ze zijn bekend met haar voortvarendheid die niet altijd gelijke tred houdt met regels, met het tempo van betrokken partijen, met procedures en mogelijkheden.

De buurtmoestuin is er nog niet, het plan wel. Gigi Calkoen is één van de initiatiefnemers. Zij maakt ook deel uit van het bestuur van stichting Zilveresdoorn waarin ouders hun krachten hebben gebundeld om voor hun acht jongvolwassenen kinderen met een verstandelijke en / of fysieke beperking een woongemeenschap voor elkaar te boksen. Dat is uiteindelijk gelukt.

Peulenschil

Daarmee vergeleken moet de buurtmoestuin een peulenschil zijn, redeneert Calkoen. Maar dat is het niet. Dat wordt duidelijk tijdens een werkbezoek van wethouder Marjolein Steffens-van de Water. Zij waardeert de opstelling van Calkoen des te meer. "Als je blijft wachten tot iedereen wil wat jij wilt, gaat het nooit gebeuren. Neem het voortouw. En reken op het zwaan-kleef-aan effect. Ik word er enthousiast van, leuk!," zegt Steffens. Op papier is de moestuin al ingedeeld. Met onder meer een pluktuin voor de kleintjes met bloemen voor oma.

Calkoen en haar stichting Zilveresdoorn staan er niet alleen voor. De buren van wijkcentrum De Boerderij van Maatvast werken ook mee. Het idee is dat, behalve de bewoners van de Zilveresdoorn, ook bezoekers van De Boerderij gebruik kunnen maken van de buurtmoestuin. Vanuit het wijkcentrum kun je er zo naartoe. "Sterker nog", zegt de beheerder. "Er heeft vroeger al een opening gezeten. Die kan terugkeren. Zo kun je de buurtmoestuin vanaf verschillende kanten in. De nabijheid van De Boerderij is ook een pluspunt qua sociale controle."

Statushouders

De statushouders, denken de plannenmakers, die aan de overkant van de watergang zijn gehuisvest, worden ook bij de plannen betrokken. "En misschien ook wel de basisscholen in de buurt. In dit deel van Pax wonen veel verschillende mensen die een beetje langs elkaar heen leven. Met een buurtmoestuin leren ze elkaar kennen."

De grond is nu eigendom van de gemeente. Of dat zo blijft, welke afspraken over het gebruik van de grond moeten worden gemaakt en de kosten, zijn nog niet bekend. Ook niet of het slaan van een damwand nodig is en of het waterschap daar iets van moet vinden. Er moet in elk geval iets gebeuren met de schuin aflopende kant, want die is, zeker voor mensen met een beperking, onhandig.

Alles egaal maken met een damwand is een optie. De gemeente is bereid hand- en spandiensten te verlenen en Zilveresdoorn en De Boerderij moeten fondsen aanschrijven. "En er moet meer bekendheid aan dit initiatief worden gegeven", zegt Calkoen.

haarlemmermeergemeente.nl