Ook zorgsector moet groener om klimaatimpact terug te brengen

Ook de zorgsector moet groener. Zorginstellingen kunnen hun klimaatimpact terugbrengen door het beleid vooral te focussen op het elektriciteits- en gasverbruik, voeding, huisvesting en woon-werkverkeer.

Dit zijn namelijk de categorieën waar hun klimaatimpact het grootst is, blijkt uit onderzoek van stichting Stimular. In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de stichting samen met het Milieuplatform Zorgsector (MPZ) de klimaatimpact van zorginstellingen in kaart gebracht. Het verminderen van de klimaatimpact is één van de pijlers van de Green Deal Duurzame zorg die partijen uit de zorg, overheid en het bedrijfsleven hebben gesloten.

Overigens is de zorgsector al langer bezig te vergroenen. Sinds dit jaar is al meer dan de helft van het totale energieverbruik in de zorg groen. In totaal zijn meer dan driehonderd zorgorganisaties overgestapt op duurzame elektriciteit. Zij nemen gezamenlijk 1,1 miljard kWh aan elektriciteit af die opgewekt wordt via windenergie. Daarnaast worden de pensioenen steeds groener. PGGM belegde eerder deze maand voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) 82,5 miljoen euro in de eerste groene staatsobligatie van de Nederlandse overheid.

GGZ Nederland en haar leden doen later dit jaar mee aan een Green Deal, die gericht is op CO2-reductie, circulaire bedrijfsvoering, helende omgeving en schoon water.