Diverse groene ideeën van inwoners zijn uitgevoerd.
Diverse groene ideeën van inwoners zijn uitgevoerd. (Foto: Pixabay)

Groenste Ideeën tot uitvoering gebracht

HAARLEMMERMEER - Al een van de winnaars van het Groenste Idee in Haarlemmermeer tegengekomen? Al een keer een Deelfiets gepakt in Nieuw-Vennep? Geluncht bij BioExpress? Of je afgevraagd wat er gebeurt in de Schweitzerstraat in Hoofddorp? De finalisten van Het Groenste Idee 2018 zijn de hard bezig geweest om hun prijs zo effectief mogelijk te besteden.

De projecten zijn heel verschillend. Daardoor dragen ze ieder op een eigen manier bij aan een duurzamer Haarlemmermeer. Winnaar Vincent van Munster van BioExpress vertelt: "We hebben de afgelopen maand veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van gerechten, gemaakt van 'geredde' groenten en fruit. We maken nu een Zero Waste Smoothie, maar ook voor een Groentebal, de BioExpressburger en chutneys gebruiken we nu geredde producten. Met 'voedselverspilling op de kaart' hebben wij een nieuwe manier van werken ontwikkeld."

Liesbeth Beersma van Waterproof in Pax had al een gedeelte van de financiering van haar plannen voor een Waterproof Schweitzerstraat bij elkaar, "Maar we hebben onze aanmoedigingsprijs goed besteed aan de geveltuintjes en andere planten. Hoe groener hoe leuker. En nog goed voor de waterafvloeiing ook."

"Ik heb de prijs besteed aan het uitbreiden van een halte met drie deelfietsen in Nieuw-Vennep Getsewoud", vertelt Maurice van der Meché van Deelfiets. "Vorig jaar ten tijde van de inschrijving kreeg ik veel verzoeken, waronder van Connexxion dat reizigers daar een fiets mistten om naar de Keukenhof te gaan."

Pauline Maat heeft duurzame 3D prints laten maken van Tiny huisjes. "Nu kunnen potentiële bewoners op interesseavonden zelf hun eigen huisje in elkaar zetten om te zien wat het resultaat zal zijn. Zo kunnen zij zich er een betere voorstelling van maken."

Nieuwe ideeën

Een goed idee om Haarlemmermeer groener, duurzamer of leefbaarder te maken? Neem contact op met NMCX Centrum voor Duurzaamheid (www.nmcx.nl). Zij ondersteunt met advies, tijd en de juiste contacten. Financiering nodig? Denk eens aan de Nieuwe Pioniers. Zij helpen met het starten van een crowdfundingscampagne. Ook wordt een nieuwe editie van het Groenste Idee voorbereid.

Lees het veel uitgebreidere artikel op www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer