De decorandi die het feestje mee vierden op het gemeentehuis in Hoofddorp op Koningsdag.
De decorandi die het feestje mee vierden op het gemeentehuis in Hoofddorp op Koningsdag. (Foto: Rowin van Diest)

Koninklijke Lintjes voor 25 Haarlemmermeerders

HAARLEMMERMEER - Het was zaterdag 27 januari, Koningsdag, een bijzondere dag voor 25 mensen uit gemeente Haarlemmermeer. Nadat zij thuis een lintje hadden gekregen, was zaterdag de feestelijke ontvangst voor alle decorandi op het Raadhuis in Hoofddorp.

Bij de traditionele lintjesregen had burgemeester Onno Hoes de eer om de speciale mensen te decoreren. Hij ging hiervoor bij de decorandi thuis langs. Zaterdag was het feestelijk samenzijn in Hoofddorp.

De gelukkigen van het verspreidingsgebied van Nieuwsblad Haarlemmermeer op een rij:

Peter Elders, Hoofddorp - Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Naast een fulltimebaan is Peter Elders (61) bijna fulltime bezig met hockeyactiviteiten. Burgemeester Onno Hoes: "U bent al meer dan 30 jaar actief in de hockeysport. Vooral bekend vanwege uw activiteiten als bondsscheidsrechter, nationaal en internationaal. En nog steeds nauw betrokken bij de KNHB in diverse functies. Daarnaast zet u zich in voor het maatschappelijk belang van de culturele ontwikkeling in Haarlemmermeer. U wordt omschreven als een zeer aimabele man die altijd bereid is om samen te werken en mensen over de hele wereld weet te verbinden."

Corry Lobbezoo-Brouwer, Hoofddorp - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Iedereen kent haar als mevrouw Brouwer (62). Enthousiast, warm en mensgericht. In haar hoofdfunctie is zij een van de eerste mantelzorgmakelaars. Voor haar houdt het werk niet op na een werkdag. "In de avonduren en weekenden zet u zich vrijwillig in voor het hospice Thamer Thuis, en voor de stichting SUNU (armoedebestrijding). Het is vooral de manier waarop u uw vrijwillige activiteiten doet: speciaal gericht op mensen in een moeilijke fase of in de laatste fase van hun leven. U wordt gezien als de vriendin die onderdak biedt, de buurvrouw die jarenlang een bejaarde buurman helpt, de hulp die inspringt wanneer het nodig is. Een stabiele factor waarop je kunt vertrouwen."

Mike El Mekawi, Schiphol - Ridder

Als voorzitter van de stichting Nederland-Egypte vriendschap, is Mike El Mekawi (77) altijd bezig geweest met de samenwerking en kennisoverdracht tussen Nederland en Egypte, zowel op medisch gebied als op cultureel en sociaal gebied. Hij coördineert trainingen, regelt donaties van medische apparatuur, organiseert uitwisseling van Egyptische artsen. Hoes: "U regelt containers met tweedehands ziekenhuisbedden, die in streekziekenhuizen in Egypte nog top-of-the-bill zijn, en medische apparaten. Maar ook regelt u hiervoor toestemmingen en financiën. De laatste 15 jaar doet u dit fulltime. Ook helpt u bij het integreren van Egyptenaren in Nederland en bevordert u de cultuuruitwisseling. Mede door uw hulp en in samenwerking met onder andere het Catharina ziekenhuis, worden veel arme hartpatiënten in Egypte geholpen."
El Mekawi heeft een indrukwekkend netwerk. Als trouwe bezoeker van de Nederlandse ambassade in Cairo neemt hij voor iedereen kranten en tijdschriften mee. En typische Hollandse lekkernijen, zoals stroopwafels en drop.

De leden

Otto Bloem en Jenny Bloem-Vervloed, Hoofddorp

Otto Bloem (80) is ruim 13 jaar vrijwilliger in verpleeghuis Bornholm. "Binnengekomen als bezoeker, werd u al snel vrijwilliger. Zo helpt u de bewoners naar activiteiten, u helpt met behangen en doet hand- en spandiensten. Nadat u getroffen werd door een herseninfarct is het helaas niet meer mogelijk om de bus te besturen, maar u zet zich nog steeds in bij het bakken van pannenkoeken, patat of oliebollen. Heel Holland bakt en meneer Bloem ook. Daarnaast regelt u indelingen voor de ontspanningsactiviteiten en zorgt u voor de veiligheid van bewoners. Naast het vrijwilligerswerk bij Bornholm zet u zich al meer dan 27 jaar in bij Scouting. U werkte mee aan het nieuwe clubhuis en was bestuurslid. Vanwege uw gezondheid moest u een stapje terugdoen, maar u bent nog steeds actief."

Jenny Bloem (77) zet zich al 23 jaar met veel enthousiasme in voor Scouting Badhoevedorp. "U heeft als vrijwilliger bij de Scouting een belangrijke taak uitgevoerd; kinderen respect bijbrengen voor hun omgeving en zorgen dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om hen heen. Ook bent u, net als uw man, al jaren vrijwilliger bij Bornholm."

Ria Baars-Buitenhuis, Abbenes

Ria Baars (61) zet zich belangeloos in op heel veel vlakken. "U betekent veel voor Abbenes, vanwege uw vrijwilligerswerk, dat u naast uw werk als secretaresse doet. U bent altijd beschikbaar voor hulp, een luisterend oor en advies. De mensen kernmerken u als een vrouw op wie je nooit tevergeefs een beroep doet. U bent een spil in het dorp, hebt zitting in commissies en verenigingen en daardoor bent u een verbindende factor in dit dorp."

Nel Kastelein-Gentenaar, Hoofddorp

Nel Kastelein-Gentenaar (74) zet zich al sinds 1970 in voor de kerk en het verenigingsleven. "Eerst voor de gereformeerde kerk Haarlemmermeer Oostzijde, nu voor de Marktpleinkerk. Overal helpt u, springt u in waar nodig en bedenkt u oplossingen. Ook levert u als voormalig verpleegkundige een belangrijke bijdrage aan het welzijn voor mensen met dementie en bent u onmisbaar in het zorgcentrum. Ook voor de tafeltennisvereniging bent u van onschatbare waarde."

Wieger Harkema, Hoofddorp

Wieger Harkema (74) zet zich al vele jaren met groot enthousiasme in op verschillende terreinen. Hoes: "U weet als geen ander gebruik te maken van de kennis en ervaring die u heeft. U wordt omschreven als een betrokken en actieve vrijwilliger. Of het nu is bij kerkelijke activiteiten of bij activiteiten rondom het windpark waar u baanbrekend werk heeft verricht. Zo was u nauw betrokken bij de onderhandelingen met terreineigenaren, de gemeente en de provincie."

Lano Jansen, Nieuw-Vennep

Al meer dan 40 jaar zet Lano Jansen (73) zich vrijwillig in. "Niet alleen voor de Volkstuinvereniging, ook voor de Rooms Katholieke kerk waar u penningmeester was. Ook was u voor de kerk actief met speciale evenementen en acties die geld moesten opbrengen voor de kerk. U vertegenwoordigt de parochie in de Raad van Kerken. Daarnaast bent u actief bij de Seniorenvereniging en het luchthavenpastoraat. U wordt omschreven als een 'doener', altijd in touw, niet alleen voor de parochie of de vereniging, maar ook individueel. Zodra u bij iemand moeilijkheden bespeurt, reikt u een helpende hand."

Jan Nanne, Hoofddorp

Jan Nanne (78) is al vele jaren vrijwilliger. "U begon uw vrijwilligerswerk bij een stichting voor vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, De Aanloop. Daarna volgde Vluchtelingenwerk. Al meer dan 25 jaar zet u zich in voor de maatschappij en in het bijzonder voor mensen die extra hulp nodig hebben. U wordt omschreven als zorgvuldig en hebt veel begrip voor de vaak lastige situatie waarin, met name vluchtelingen, zich bevinden. Gaandeweg bent u zich gaan inzetten voor de financiële zaken en u bent taalcoach. De organisatie van het wekelijkse zwemuurtje met cliënten van De Aanloop is volledig afhankelijk van de inzet van trouwe vrijwilligers."

Janie Reijnders-van der Meer, Nieuw-Vennep

Jany Reijnders-van der Meer (79) is al sinds 2001 vrijwilliger in Zorgcentrum Westerkim. "In uw werk als vrijwilliger laat u zien dat u echt begaan bent met de bewoners. Uw vrijwilligerswerk is bijna een fulltimebaan: verdeeld over vier of vijf dagen per week bent u zo'n 30 uur actief en helpt u bij activiteiten voor de bewoners. Toen in 2008 een andere grote zorgorganisatie startte, het Zomerpark, werd u ook daar vrijwilliger. U had nog een dag over. Zonder de inzet van vrijwilligers is er voor veel bewoners een stuk minder te beleven. U bent van onschatbare waarde voor bewoners, patiënten en personeel."

Henk Vervaart, Hoofddorp

Henk Vervaart (79) is al heel lang vrijwillig actief. Burgemeester: "U was al in 1963 lid van de EHBO waarvoor u zich ook op vrijwillige basis inzette na het volgen van cursussen. Dat deed u als beheerder van het EHBO-gebouw, waar u als gastheer optrad als het gebouw voor activiteiten was verhuurd. Daarnaast was u coördinator van de rolstoelbussen bij de Stichting Bejaardenzorg. En u bent nog steeds een actieve vrijwilliger. In de Parochie Johannes de Doper in Hoofddorp, waar u wekelijks het drukwerk en bezorging verzorgt en u bent penningmeester van het koor."



Riekie Jansen-Rozenboom, Hoofddorp

Riekie Jansen-Rozenboom (65) is bijna 40 jaar bestuurslid van de EHBO-vereniging Hoofddorp. "Dat is een hele lange tijd. Uw taak is veelomvattend en in al die jaren heeft u heel veel werk verzet. Ook uw betrokkenheid bij vergaderingen mag niet onvermeld blijven. Daarnaast zet u zich al lange tijd in als vrijwillig medewerker Dienstverlening bij Slachtofferhulp. U helpt slachtoffers en nabestaanden en mensen die getuigen zijn bij ingrijpende gebeurtenissen."

Ruud van Ettekoven, Hoofddorp

Al ruim 40 jaar zet Ruud van Ettekoven (79) zich in voor de kerkelijke gemeente waartoe hij behoort. "Vele uren per week bent u actief. Als beheerder van de begraafplaats en u zet zich in voor het behoud van het kerkgebouw en omliggende ruimten. Daarnaast was u kerkrentmeester en penningmeester. Nu uw leeftijd vordert, wilt u uw werk voor de kerk gaan minderen. Bescheiden als u bent, heeft u aangegeven geen groots afscheid te willen. Dit afscheid heeft inmiddels plaatsgevonden."

Mieke Booij-van Eck, Hoofddorp

Sinds 2006 was Mieke Booij-van Eck (58) lid van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. "In Haarlemmermeer waren de gemeenteraadsverkiezingen later vanwege de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Hierna bent u weer als raadslid gekozen. Haarlemmermeer had ook een nieuw college nodig en na de formatie in januari, bent u benoemd als wethouder. Dat betekent wel dat u nu, na ruim 16 jaar lid geweest te zijn van de gemeenteraad, aan de andere kant van de tafel zit. Tijdens uw raadslidmaatschap had u te maken met veel onderwerpen met als klap op de vuurpijl de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. U maakte als raadslid ook deel uit van de klankbordgroep voor de samenvoeging."

Wim de Vries, Buitenkaag

Wim De Vries (57) is al 40 jaar lid en bestuurslid van Hengelsportvereniging Zaanstreek (HZV). De Vries verricht veel werk voor deze Hengelsportvereniging die ruim 4500 leden telt. Naast zijn fulltimewerk was en is hij bij HZV een rots in de branding. Altijd aanwezig bij vergaderingen van het dagelijks en algemeen bestuur. Daarnaast onderhoudt hij contacten met de hengelsportfederatie, de gemeente, en de visstandbeheercommissie. Op dit moment is hij waarnemend voorzitter. En is zelf een fervent visser. De rest van zijn vrije tijd besteedt hij aan verenigingswerk.

Koos den Butter, Lisserbroek

Koos den Butter (70) is iemand waarop mensen makkelijk een beroep doen: trouw, integer en sociaal. Hij ontving op zijn vakantieadres een brief van de burgemeester waarin staat dat hij een Koninklijke Onderscheiding krijgt voor zijn vrijwillige inzet in Zorgcentrum Rustoord en voor de Protestante gemeente Lisse. Sinds zijn pensionering in 2011 is Den Butter bijna dagelijks in Rustoord te vinden. Daar is hij actief als bestuurslid en lid van de bewonerscommissie. Ook doet hij veel voor PG Lisse. Hij weet vele mensen te enthousiasmeren en is actief bij het organiseren van evenementen.

De overige nieuwe decorandi uit gemeente Haarlemmermeer en uitgebreidere informatie over alle gedecoreerden staat op de website van de gemeente:

haarlemmermeergemeente.nl