Een cartoon van de hand van cartoonist Tom Janssen.
Een cartoon van de hand van cartoonist Tom Janssen. (Illustratie: Tom Janssen)

Verkiezingsavond met Platform Vluchtelingen

HAARLEMMERMEER / HOOFDDORP - "Ik weet niet of ik nu woest ben of verbijsterd", zei Eduard Nazarski van Amnesty International na zijn bezoek aan vluchtelingen op Samos. Dinsdag 7 mei belegt het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer een bijeenkomst rond de Europese verkiezingen met Nazarski en twee Nederlandse kandidaten voor 'Europa' en cartoons rond migratierecht.

'Een hek om Europa'

Op 23 mei mag Europa kiezen voor een nieuw Europees parlement. Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer belegt daarom een avond rond de vraag: 'Welke keuzes maakt Europa voor vluchtelingen en migranten? En wat betekent dat voor onze keuze op 23 mei?'

Als sprekers zijn twee Nederlandse kandidaten voor het Europese parlement uitgenodigd: Chantal Hakbijl van het CDA en Tineke Strik van GroenLinks. Verder vertelt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, over zijn ervaringen op het Griekse eiland Samos en de kijk van Amnesty op het Europese beleid voor vluchtelingen en migranten. "Er zitten 3.900 mensen in het kamp waar maar 650 mensen in kunnen. Ik heb geen respect voor Europese regeringen die dit maar gewoon laten voortduren en die wegkijken van die problemen", zei Nazarski in februari na zijn bezoek aan Samos.

Cartoons

Als start van de bijeenkomst geeft Carolus Grütters, onderzoeker rechtssociologie en migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, een introductie met actuele cartoons, zoals die bij dit artikel van cartoonist Tom Janssen. Na de statements is er debat met de zaal. Leo Mesman is de gespreksleider.

De verkiezingsavond is dinsdag 7 mei in de Podium- / Filmzaal van Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur start het gesprek tot ongeveer 21.45 uur, waarna met een hapje en drankje nagepraat kan worden. De toegang is vrij, wel is er aan het eind een rondje met de pot voor een bijdrage.

Samenwerkingsproject

In het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer werken Amnesty International Haarlemmermeer, christelijke Raden van Kerken, moslim- en humanistische organisaties, Vluchtelingenwerk en bezoekgroepen samen om de dialoog tussen vluchtelingen en Haarlemmermeerders te versterken. De bijeenkomst is een samenwerkingsproject van het Platform en Bibliotheek Hoofddorp–Centrale.

www.vluchtelingen
haarlemmermeer.nl