De Zwanenburgbaan is door een technische storing aan de verlichting een dag later heropend dan was gepland.
De Zwanenburgbaan is door een technische storing aan de verlichting een dag later heropend dan was gepland. (Foto: NH Nieuws / Doron Sajet)

Veel klachten door latere heropening Zwanenburgbaan

SCHIPHOL - Na 6 weken onderhoud zou maandag 22 april bij Schiphol de Zwanenburgbaan weer opengaan. Maar door een technische storing aan de verlichting kon de geplande heropening niet doorgaan. Uiteindelijk kon de baan een dag later, 23 april, wel open. Zowel de 22ste als de 23ste klaagden vele omwonenden, schrijft NH Nieuws.

Uitstel van openstelling leidde tot grote frustratie van omwonenden, die de afgelopen weken veel last hadden van vliegtuigen die moesten omvliegen naar een andere baan. Schiphol voerde tussen 10 maart en 22 april onderhoudswerkzaamheden uit bij de Zwanenburgbaan. Hierdoor was de baan niet beschikbaar voor vliegverkeer en vlogen de vliegtuigen andere routes van en naar Schiphol. Dat de werkzaamheden aan de baan voor overlast zouden zorgen, wist Schiphol. Kort voordat de baan dichtging, stuurde de luchthaven 'als experiment' 663.686 brieven naar zo'n anderhalf miljoen 'omwonenden'.

Veel omwonenden hadden zich verheugd op de dag dat de rust boven hun hoofd terugkeerde. De extra dag lawaai leverde Schiphol veel klachten via onder meer Twitter op.

Dinsdag 23 april waren de laatste mankementen verholpen en werd de baan heropend. Daardoor werd dinsdag op Twitter juist weer geklaagd door de mensen die onder de vaste vliegroutes van de Zwanenburgbaan wonen en tijdens de werkzaamheden van wat meer rust konden genieten.

De volgende baan die op de schop gaat is de Polderbaan. Vanaf 30 juni is die baan ruim een week dicht.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws