Een lezer geeft aan dat de eikenbomen bij haar in de straat voor nogal wat overlast zorgen.
Een lezer geeft aan dat de eikenbomen bij haar in de straat voor nogal wat overlast zorgen. (Foto: Pixabay)

Meer reacties op Forza-voorstel bomenverdubbeling

HAARLEMMERMEER - Ook de afgelopen week kwamen er nog diverse reacties binnen van lezers op het voorstel van Forza! om de bomen in Haarlemmermeer te verdubbelen. Er is wel iets losgemaakt.

Facebook-rubriek 'Wat vind jij?'

Op onze Facebookpagina (Nieuwsblad Haarlemmermeer) was de vraag in de 'Wat vind jij-rubriek': Moet er, zoals Forza! voorstelt, een verdubbeling komen van het aantal bomen in Haarlemmermeer? Of eisen de vele extra bomen te veel ruimte op die beter gebruikt kan worden voor de bouw van woningen en de aanleg van wegen?

Graag delen wij nieuw binnen gekomen reacties nog even met jou:

Reactie M. Snijder

"Het valt me op dat de reacties in Nieuwsblad Haarlemmermeer alleen maar positieve zijn. Is er dan niemand die kritiek hierop heeft geuit?

Op zichzelf ben ik er voor om meer bomen te planten in Haarlemmermeer, maar wel onder voorwaarden en dat er daarna een budget is om de bomen te gaan onderhouden.

Ik ben zelf woonachtig in de Klaproosstraat in Nieuw-Vennep. Vanaf het begin van de bouw van deze woonwijk (zo'n 30 jaar geleden) hebben we als bewoners(commissie) aangegeven dat we geen eikenbomen geplant wilden hebben in verband met de plakkerige afscheiding van de luis die in deze bomen voorkomt. Wat schetst de verbazing, er werden eikenbomen gepland!

Diverse bewoners hebben in al de achterliggende jaren de gemeente regelmatig benaderd met de vraag of men de bomen sterk wilde inkorten, omdat deze alleen maar groter en groter werden en men steeds meer hinder van deze bomen ging ondervinden. 's Zomers gebeurt het regelmatig dat de bewoners de auto's half op de stoep parkeren en niet meer onder de bomen zetten. Woordenwisselingen zijn er regelmatig tussen bewoners, omdat sommigen hun auto's bij anderen voor de deur zetten omdat daar geen bomen staan. Op sommige plaatsen zijn bomen plotseling ziek geworden en afgestorven. Dan plant de gemeente weer nieuwe 'eiken' bomen. Het is zelfs zo dat, als je je auto een langere periode onder een boom laat staan, de plakkerige substantie er niet meer af te krijgen is. Bellen en correspondentie met de gemeente haalt niets uit.

Ook nieuwe bomen groeien! Een klein boompje groeit in 30 jaar uit tot een boom van zomaar 8 meter hoogte en dat midden in een woonwijk. Opmerkingen over te hoge bomen, te veel schaduw in de tuinen, allergie en te veel overlast in het najaar van vallende bladeren worden door de gemeenteambtenaren niet serieus genomen en er wordt niets mee gedaan.

Kortom, extra bomen planten is goed, maar dan wel bomen waarvan je als bewoner geen last hebt en er rekening mee houden dat nieuwe (extra aanplant) ook regelmatig (extra) onderhoud nodig heeft."

Hartelijk groet,

M. Snijder

Reactie Franke van der Laan

"Beste Paul, super idee om het aantal bomen in de Haarlemmermeer te verdubbelen. Goed tegen fijnstof, hittestress, vangt CO2 op, meer biodiversiteit, recreatie hogere WOZ waardes, etc: Alles bij elkaar 10.000 euro per ha maatschappelijke baten per jaar.

Maar nu de praktijk: die is in Nederland weerbarstig. Denk aan Stichting Meergroen en burgerparticipatie om de realisatie een stuk dichterbij te brengen. Wij hebben al sinds 2009 onze boomweggeefactie: 2.000-18.000 boompjes per actie / jaar die we weggeven aan iedereen die zijn tuin of terrein natuurvriendelijker wil inrichten. Maar we zouden er uit onze 150 ha jaarlijks 200.000 beschikbaar kunnen maken: Dat is 20 ha per jaar.

Graag samenwerking met de raad / politiek om de zorg van de burger over klimaatverandering om te zetten in handelingsperspectieven (samen met de professionele partijen) door er zoveel mogelijk uit te planten."

Reactie Eva Weertman

"MEER van verschíllende soorten maakt het levendiger. Meer hout voor de toekomstige muziekinstrumenten.

Terwijl Amsterdam op elke hoek van de straat op loopafstand een park of bosje of zelfs openbare tuin heeft. Moet je in Hoofddorp eerst 20 minuten over een zeer hobbelig fietspad rijden om een wandelbosje te bereiken. Alles wordt vol geplempt met zeer lelijke woningen zodat 'door de stad wandelen' een zeer onplezierig gevoel geeft.

Mijn eigen boom zal ik met hand en tand verdedigen."

Wat vind jij?

Wanneer wij wederom op iets stuiten dat om een mening vraag van de inwoners van Haarlemmermeer, plaatsen wij dit probleem / deze kwestie op onze Facebookpagina met als titel 'Wat vind jij?'. Is er iets waar jij tegenaan loopt (geen ingewikkelde politieke problemen, maar laagdrempelige zaken), mail ons dan gerust via redactie.nhm@rodi.nl. En wie weet maken wij er een 'Wat vind jij?' van.