Superjuf Marjolein Carstens.
Superjuf Marjolein Carstens. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer / Jur Engelchor)

Juf Marjolein is Superjuf 2019

HAARLEMMERMEER - Haar ogen lichten op als ze over haar klas begint. "Die is zó leuk." En de liefde is wederzijds, want het zijn de kinderen (en ouders) van groep 6 van basisschool De Wilgen in Hoofddorp die hun juf Marjolein hebben opgegeven voor de verkiezing van Haarlemmermeerse Supermees / Superjuf 2019. "Ze waren door het dolle heen toen ze hoorden dat ik had gewonnen."

"Ik wist van niks, totdat ik opeens een mail kreeg, dat ik was genomineerd," lacht Marjolein Carstens (26). Ze kon het aanvankelijk nauwelijks geloven. Kinderen en ouders van haar klas hadden haar aangemeld en ze werd uitgenodigd voor een gesprek met de jury. Dat ging zo goed dat op dinsdag 2 april wethouder Marjolein Steffens-van de Water bekend maakte dat Carstens de Haarlemmermeerse Superjuf van 2019 is.

Poppen

Ze wilde altijd al juf worden, vertelt juf Marjolein, die in Hoofddorp is geboren en getogen. Als kind speelde ze vaak schooltje, met haar poppen en knuffels in de kring. Nu is ze bezig aan haar derde jaar als juf. "Je wordt leerkracht om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling. Ieder kind is anders. Bij sommige kinderen moet je extra je best doen, maar als je merkt wat voor vooruitgang zij boeken, is dat zó waardevol. Gouden momenten."

Ervaren

'Na een volle werkweek gaat Marjolein nog even een uurtje of wat Pinteresten om te kijken of ze nog wat leuks vindt voor de klas', staat er in het juryrapport. Carstens: "Je zoekt naar die extra dingetjes waardoor leerlingen over 20 jaar nog weten: dát heb ik bij juf Marjolein geleerd." Ze laat de kinderen proefjes doen om te ervaren dat olie op water blijft drijven. En hoe maak je duidelijk wat een vierkante meter is? Door met tape op de grond een vierkante meter af te plakken en dan te kijken hoeveel kinderen daarin kunnen. "Dat waren er maar liefst negentien", lacht de Superjuf. "Het allerbelangrijkste is dat kinderen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Alleen dan kunnen ze leren. Ik vertel veel over mezelf, benader de kinderen positief en ga met ze om zoals ik zelf ook behandeld wil worden."

Droomklas

Over haar klas is ze dolenthousiast: "Het is echt een droomklas met zulke leuke kinderen. Ze accepteren van elkaar dat de een soms wat langer ergens over doet en dat de ander soms wat extra aandacht nodig heeft. Het is ook zo'n leuke leeftijd; kinderen van 9 en 10 jaar die zich al best groot voelen. Maar als het gaat sneeuwen, staan ze vastgeplakt aan het raam met open mond naar de dwarrelende sneeuwvlokken te kijken. Dan zijn ze weer echt klein."

Juf Marjolein is blij met de waardering. "Echt onwijs gaaf. Maar er zijn natuurlijk een heleboel superjuffen en supermeesters. Ik heb een klas van 23 leerlingen, een cadeautje. Veel leerkrachten staan met veel liefde en inzet les te geven in klassen van meer dan dertig leerlingen. Dat zijn echte toppers. Ik kan me voorstellen dat de werkdruk dan heel hoog is. Het is niet voor niks dat er actie wordt gevoerd in het onderwijs."

Verkiezing

Boekhandel Stevens uit Hoofddorp organiseerde de verkiezing dit jaar voor het eerst. Schoolkinderen vulden online in wie hun lievelingsmeester of -juf is en waarom. Op basis van de 240 inzendingen heeft een jury drie leerkrachten genomineerd.

Naast Marjolein Carstens waren dat Clint van Lunteren van groep 6B van basisschool Klimop en Cynthia Wassink van groep 6A van basisschool Tabitha. De winnaar ontving een oorkonde en een boekenpakket voor haar school ter waarde van 200 euro.

https://haarlemmermeergemeente.nl