Basisschoolleerlingen wachten op het moment dat ze het sein krijgen om op hun fiets te stappen.
Basisschoolleerlingen wachten op het moment dat ze het sein krijgen om op hun fiets te stappen. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

Fietsexamen 7de- en 8ste groepers

HAARLEMMERMEER - Ruim 2000 basisschoolleerlingen uit Haarlemmermeer springen van 15 april tot 7 juni op de fiets voor het praktisch verkeersexamen. Hiermee laten de 7de- en 8ste groepers zien dat ze theorie ook in de praktijk kunnen brengen en zich veilig gedragen in het verkeer.

Het verkeersexamen is op dertien dagen en op zeven locaties: Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Badhoevedorp, Vijfhuizen, Lisserbroek, Zwanenburg en Rijsenhout.

De route is zorgvuldig uitgezet. Op de openbare weg, zodat de kinderen alle mogelijke verkeerssituatie en deelnemers tegenkomen. Langs de route staan controleurs die opletten of de leerlingen stoppen bij verkeerslichten, richting aangeven en voorrang verlenen. Voor de start van het examen is er een fietscontrole. Leerlingen mogen alleen aan het examen deelnemen als hun fiets aan de wettelijke eisen voldoet. Als het ter plaatse gefikst kan worden, wordt dat (gratis) gedaan.

"Fantastisch en enorm stoer dat zoveel kinderen meedoen. Als wethouder Verkeer vind ik het belangrijk dat kinderen leren wat verkeersrisico's zijn en dat ze leren om die risico's in te schatten. Een goede manier om dit te doen is door te oefenen en een examen af te leggen. Misschien kunnen kinderen hun ouders nog wat leren", zegt Marja Ruigrok.

De gemeente werkt voor de examens samen met Vervoerregio Amsterdam, OnderwijsAdvies, Traffic Support, VVN, Fietsersbond Haarlemmermeer & De Meerwinkel.

haarlemmermeergemeente.nl