De SolaRoad is aangelegd op de Fokkerweg in Oude Meer.
De SolaRoad is aangelegd op de Fokkerweg in Oude Meer. (Foto: SolaRoad.nl)

Rijdend auto opladen start in Oude Meer

OUDE MEER - De weg ligt er toch al. Waarom dan niet het wegdek dubbel gebruiken en er zonnecellen in verwerken die energie opwekken? Dat is de gedachte achter de SolaRoad. Op de Fokkerweg (N323) in Oude Meer wordt nu een proef gedaan. In een deel van de parallelweg liggen zonnecellen.

Een vergelijkbare proef is gestart in Spijkenisse waar in het wegdek van een busbaan zonnecellen zijn verwerkt. Op 7 maart was daar een feestelijke bijeenkomst die de start van beide proeven markeerde.

De gemeente werkt met de provincies Noord- en Zuid-Holland samen aan de doorontwikkeling van deze zonnewegen. Hiermee komt een grootschalige toepassing van deze innovatie een stap dichterbij.

Wethouder Marja Ruigrok (Economie en innovatie) van gemeente Haarlemmermeer is enthousiast: "Het is voor het eerst dat in Nederland op dergelijke schaal energie wordt gewonnen uit het wegennet. De mogelijkheden voor grootschalige toepassingen worden hiermee enorm vergroot. En het levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van slimme wegen en duurzame energietransitie. Ik hoop dat uiteindelijk heel Nederland vol komt te liggen met deze zonnewegen."

Met de opgewekte energie kunnen wegverlichting, verkeersinstallaties en huishoudens van stroom worden voorzien.

Energieneutraal

SolaRoad is een gezamenlijk vennootschap van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Strukton Civiel en TNO. Sten de Wit (directeur SolaRoad) denkt dat het een doorbraak kan betekenen op het gebied van duurzame energievoorziening. Zeker als het uitgroeit tot een systeem waarmee elektrische auto's al rijdend meteen worden opgeladen. Een goede stap richting een energieneutrale mobiliteit.

Ondernemers

De ondernemers aan de Fokkerweg zijn over de proef geïnformeerd, ook zij zijn benieuwd naar de resultaten. De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer hebben de parallelweg van de Fokkerweg gekozen, omdat hier voldoende zonlicht schijnt en er veel zwaar verkeer overheen rijdt.

www.haarlemmermeergemeente.nl


Dennis Kivit presenteert zijn cd Hartkracht

HOOFDDORP - "Het is gelukt!", laat Hoofddorper Dennis Kivit trots weten. "Mijn eerste Nederlandstalige pop-cd met superband is donderdag 21 maart klaar en wordt gepresenteerd in Duycker."

Met zijn Nederlandstalige popband Hartkracht heeft zanger en gitarist Dennis Kivit een cd gemaakt vol inspirerende popsongs. Samen met René van Collem, de drummer van Doe Maar, vormt Kivit het hart van deze nieuwe band. De twee mannen kozen voor hun hartstocht. Kivit, door zijn aanstormende succesvolle carrière (na zijn scheiding) op te geven voor de opvoeding van zijn 6-jarige dochter, Van Collem door na 30 jaar drugverslaving de weg naar zijn hart terug te vinden via de liefde van zijn vrouw. En nu zijn ze samen terug op het poppodium.

De band bestaat verder uit de grote Nederlandse musici pianist Karel Boehlee (o.a. 'Toots' Thielemans), bassiste Phaedra Kwant (Claudia de Breij, Veldhuis & Kemper), gitarist Gijs Batelaan (Jeangu Macrooy) en zangeres Danique Carmen.

Op de cd staan eerlijke liedteksten, een stem die je hart raakt en swingende nummers. De presentatie van de cd is donderdag 21 maart vanaf 20.00 uur in Popzaal Duycker op het Raadhuisplein in Hoofddorp.


Vrolijk voorjaarsconcert door Excelsior

HOOFDDORP - Muziekvereniging Excelsior uit Hoofddorp geeft haar jaarlijkse voorjaarsconcert op maandag 30 maart in de Marktpleinkerk.

Muziekvereniging Excelsior, al 90 jaar een begrip in Haarlemmermeer, want de vereniging werd opgericht in 1928, speelt haar voorjaarsconcert maandag de 30ste onder leiding van Elivera van Sloten.

Kaarten kosten 10 euro en zijn inclusief koffie of thee. Deze zijn te bestellen via pr@excelsior-hoofddorp.nl en aan de kassa in de Marktpleinkerk op 30 maart.

Het voorjaarsconcert begint om 20.00 uur. De Marktpleinkerk is te vinden op het Marktplein 96 in Hoofddorp.

www.excelsior-hoofddorp.nl

Hoofddorper Dennis Kivit.
De zon laadt de zonnecellen in het wegdek op die de energie vervolgens aan de auto's overdragen.