Werk door Thijs Postma gemaakt voor de tentoonstelling 'Kunst en Vliegwerk'.
Werk door Thijs Postma gemaakt voor de tentoonstelling 'Kunst en Vliegwerk'. (Foto: NHNieuws)

Expositie over 100 jaar KLM in Nederlands Transport Museum

NIEUW-VENNEP - KLM viert op 7 oktober haar honderdjarig bestaan. In aanloop naar deze jaardag wordt al het een en ander gevierd. Zo heeft KLM een feestje met de koning gevierd (inclusief omstreden vliegshow) en er is een speciale postzegel uitgegeven. Het Nederlands Transport Museum wijdt er de expositie 'Kunst en vliegwerk' aan.

door Doron Sajet

De man achter de tentoonstelling is Thijs Postma (85) uit Hoofddorp. Hij schilderde en tekende in 8 maanden tijd de hele vlootgeschiedenis van KLM. Verspreid door het museum hangen zestig werken van zijn hand.

Postma deed vroeger zaken met Martinair en Transavia. Zo ontwierp hij zogenaamde 'liveries', de beschildering van de vliegtuigen van die twee maatschappijen. Met KLM heeft hij minder succes. De luchtvaartmaatschappij toonde ook deze keer geen interesse in zijn werk ter ere van 100 jaar KLM. Postma: "Ik heb KLM een mail gestuurd dat ik dit project ging starten. Het antwoord van KLM was: 'We doen dit jaar niks met illustraties'." Op de vraag of de kunstenaar het dan niet iets te veel eer vindt voor de maatschappij, antwoordt hij: "Ach, ik doe het voor het museum en voor mezelf."

Veel tijd om van zijn werk na te genieten, heeft Postma niet. Hij is alweer bezig met het volgende kunstproject: Honderd jaar Fokker voor Kunstfort Vijfhuizen. "32 Tekeningen. Maar dat is genieten. Ik geniet van mijn werk!".

Het werk van Thijs Postma is nog het hele jaar in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep te bekijken.

http://nederlandstransportmuseum.nl

Luchtvaartpostzegel

Sinds begin maart zijn er speciale postzegels verkrijgbaar ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van zowel KLM, Fokker als het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Op het postzegelvel staan KLM-vliegtuigen uit het verleden, heden en de (verre) toekomst. Als één van de feestjes voorafgaand aan het jubileumfeest wordt, precies 100 dagen voor de verjaardag, de eerste Boeing 787-10 Dreamliner van KLM op Schiphol verwacht. Ook dat toestel staat op het zegelvel afgebeeld.

Het feestjaar is op 14 maart officieel ingeluid door koning Willem-Alexander. Hij verrichtte de ceremoniële eerste muntslag van de 5 euro herdenkingsmunt die ter ere van 100 jaar Nederlandse luchtvaart door de Koninklijke Nederlandse Munt is vervaardigd.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Er is een speciale luchtvaartpostzegel gemaakt voor het 100-jarige bestaan van KLM, Fokker als het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.