Mirjam Noach, Polderdichter Haarlemmermeer, schreef het gedicht voor Verhalenpaal 'Verzet', te vinden aan de Rijnlanderweg 1253.
Mirjam Noach, Polderdichter Haarlemmermeer, schreef het gedicht voor Verhalenpaal 'Verzet', te vinden aan de Rijnlanderweg 1253. (Foto: Haarlemmermeermuseum De Cruquius)

Verhalenpaal VERZET krijgt gedicht

CRUQUIUS - Ter ere van dodenherdenking heeft Verhalenpaal VERZET een eigen gedicht gekregen van Polderdichter Mirjam Noach.

Haarlemmermeermuseum De Cruquius vroeg Noach gedichten te schrijven voor vier Verhalenpalen. In december kreeg Verhalenpaal 07- SPADE bij de Ringvaart het eerste gedicht. Na een oproep nomineerde het publiek Verhalenpaal 06 – VERZET voor het tweede gedicht. De paal markeert de heldhaftige inzet van Familie Boogaard, die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven vele onderduikers opvingen. Noach: "Als je weet waaruit iets is ontstaan, komt het begrip."

Gedicht

Jouw weigering mee te gaan
in de opgelegde moraal van uitsluiting.
Door de bezetter
met zijn weerzinwekkende ideologie.
Jij verzette je ertegen
bood tegenstand
door de verstotenen op te vangen.

Ze zijn er, de mensen die kunnen vertellen
wat jij voor hen hebt gedaan.
Dat ze het hebben overleefd.
Dankzij jou. Zelf heb je het onderspit gedolven
het verschrikkelijke lot tegemoet
waartegen je zo had gestreden.

Laat ons stilstaan
bij hen die hier verzet boden.
Zoveel meer dan alleen een schuilplaats.
Net zoals jouw innerlijke revolutie
zoveel meer was dan alleen Verzet.

Verhalenpalen

Sinds maart 2018 staan er vijftien Verhalenpalen op erfgoedlocaties in de polder. Zij vormen het Buitenmuseum van Haarlemmermeer. Elke paal heeft een QR code voor info en anekdotes over het erfgoed. Noach: "Als Polderdichter heb ik geleerd Haarlemmermeer door andere ogen te bekijken. De Verhalenpalen hebben zeker aan dat besef bijgedragen."