Bananen, paprika's en bospeen voortaan zonder plastic bij AH

HOOFDDORP - De proef met verse groenten zonder plastic in het AH-filiaal in Hoofddorp is geslaagd. In praktijk is gebleken dat bananen, paprika's en bospeen ook zonder plastic verpakking goed houdbaar zijn. De supermarktketen gaat daarom verder met de proef.

In alle winkels van Albert Heijn worden de bananen, paprika's en bospeen voortaan zonder plastic verpakking verkocht. Een proef in het filiaal in Hoofddorp heeft uitgewezen dat ook zonder plastic deze groenten en fruit goed houdbaar zijn, en er niet meer producten weggegooid hoeven worden.

Dry-misting
De winkel in Hoofddorp beschikt over zogeheten 'dry-misting' waarbij groenten en fruit met koude nevel besproeid worden. Deze techniek, om groenten en fruit langer vers te houden, heeft nauwelijks invloed op de kwaliteit van bananen, paprika's en bospeen, waardoor deze producten in alle AH-winkels zonder plastic verpakking verkocht kunnen worden.

Doelstelling
De supermarkten in Nederland hebben zich voorgenomen om de hoeveelheid plastic verpakking in 2015 met 20 procent te verminderen. Albert Heijn legt de lat hoger en streeft naar een vermindering met 25 procent. Met name in de groenten en fruit schappen verwacht men veel plastic te kunnen besparen.

Lees ook: hoofddorpse albert heijn maakt groenteafdeling plasticproof

Verpakkingen
De proef in Hoofddorp wordt verlengd om te kijken welke andere groenten en fruit nog dit jaar zonder plastic verpakking verkocht kunnen worden. Albert Heijn gaat de verpakking van het hele assortiment tegen het licht houden. Zo worden harde plastic deksels van zacht fruit en kaas vervangen door een dunne sealing.

Extra werk
Op het hele assortiment van Albert Heijn zijn vier producten een druppel op een gloeiende plaat maar het is een begin. Groenten en fruit zonder plastic aanbieden heeft grote gevolgen voor de hele keten van tuinder tot winkelschap. De proef in Hoofddorp zorgde voor veel extra werk voor het personeel. In de winkel moesten zij alle plastic verpakkingen verwijderen. Leveranciers en telers zullen bananen, paprika's en bospeen voortaan zonder plastic aanbieden.