Het team van VVV Enkhuizen met materialen van 'Rembrandt en de Gouden Eeuw'
Het team van VVV Enkhuizen met materialen van 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' (Foto: Irina Hoffer)

Bestaansrecht VVV in Enkhuizen

ENKHUIZEN - "Zesentwintig maart wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad." Ernstig kijkt Theo Peerboom, voorzitter van de VVV Enkhuizen, voor zich uit. "Wat er precies uitkomt is nu nog niet duidelijk, maar het idee is dat er een kwartiermaker komt, die voor de totstandkoming zorgt van het samengaan van de Stichting VVV Enkhuizen met de Stichting Stadsmanagement. Beide Stichtingen worden samengevoegd in een nieuwe organisatie. Op dit moment gebruiken we voor deze verandering de werknaam 'Stichting Stadsmanagement Enkhuizen', maar de nieuwe organisatie kan gerust een andere naam krijgen."

Alles wat in de regio gebeurt

In de naam van de stichtingen wordt dan wel de naam Enkhuizen gebruikt, maar het overzicht aan evenementen, activiteiten en dingen die georganiseerd worden, blijft niet beperkt tot alleen de stad. Ook alles wat in de regio gebeurt, neemt de VVV mee, zolang het maar aangemeld wordt. "In de week van 1 april verspreiden wij weer het mooie magazine 'Enkhuizen Boeit'", meldt Theo, "met een overzicht aan gebeurtenissen en van alle bezienswaardigheden van Enkhuizen tot aan het eind van het jaar. Daarnaast ook een overzicht aan winkeliers in de stad. Het magazine, dat gratis is, ligt vanaf die datum dan ook bij alle winkeliers in Enkhuizen en natuurlijk kunnen mensen het ook bij ons ophalen."

Hoewel het kantoor aan 'Tussen de twee havens' deze maand nog minimaal open is, begint vanaf 1 april het seizoen, dan is de VVV dagelijks geopend. "Dat de VVV er nog is, en bestaansrecht heeft hier in Enkhuizen, is bijzonder" knikt Theo. "Dit komt vooral omdat we een sterke vereniging zijn met ruim honderdzeventig leden. Zij betalen contributie, waarmee ze onze activiteiten steunen. Daarbij krijgen we wat subsidie van de gemeente en nog provisie van kaartverkoop. Toch wordt het steeds moeizamer om alles te blijven volhouden." De subsidie is niet toereikend, vandaar ook de stap tot een samengaan met Stichting Stadsmanagement.

Activiteiten op website

Het lukt niet altijd om alles wat in Enkhuizen en omstreken gebeurt in het magazine te krijgen. "Soms staan mensen er niet bij stil om hun activiteit bij de VVV aan te melden, of door te geven. Dan zijn ze teleurgesteld dat ze er niet in staan. Gelukkig hebben we hiervoor nog de site. We houden daar een kalender bij en als mensen hun activiteit hiertussen willen zetten, kunnen ze dit gewoon doorgeven." De bloembollen camperroute staat er bijvoorbeeld op vermeld, de Matthäus Passion of Spring is in the air! in het weekend van 6 en 7 april.

Vijftig Iconen

Op dit moment sluit ook VVV Enkhuizen aan bij het thema 'Rembrandt en de gouden eeuw'. Diverse mooie materialen zijn bij de VVV verkrijgbaar, waaronder het Vijftig Iconen-boekje van de zeven Westfriese gemeentes. Hierin staan vijftig locaties of gebouwen die iemand die de regio bezoekt absoluut gezien moet hebben. Net als routebeschrijving van de nieuwe VOC-wandeling door Enkhuizen, die de VVV heeeft gerealiseerd. Plus een kaart met wandelroutes en fietstocht langs de Iconenroute, deze loopt door de driehoek van de Gouden Eeuw: de steden Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Bij VVV Enkhuizen kun je terecht voor informatie over bezienswaardigheden, musea, uitstapjes, fiets- en wandelkaarten, stadswandelingen, boeken, ansichtkaarten en originele souvenirs. Ook verkoopt VVV Enkhuizen VVV Cadeaucards, Bioscoopbonnen, Dinercheques en Podiumkaarten. In de zomermaanden verkoop van tickets voor het Zuiderzeemuseum, Historische Driehoek, veerdienst Enkhuizen-Stavoren, veerdienst Urk-Enkhuizen met de Zuiderzee en zeildienst Enkhuizen-Urk met de Willem Barentsz. Organisatoren kunnen hun evenementen gewoon doorgeven bij het VVV-kantoor of via beheer@enkhuizenboeit.

Gouden Eeuw regiokaart met fietsroute langs Iconen