Solidariteit in nieuw jasje

ENKHUIZEN - Het Broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Onderneemster Astrid Hakkenberg is initiatiefnemer van het nieuwe Broodfonds voor Enkhuizen en omgeving.

Het Broodfonds is een sociaal vangnet voor en door ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF, legt Astrid Hakkenberg uit. "In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte."

Saamhorigheid

Tijdens de speciale informatieavond 25 september in De Nieuwe Doelen hoopt zij een nieuw Broodfonds te kunnen oprichten. "De uitgekiende manier waarop de Broodfondsen zijn opgezet laat helder zien dat hoge kosten en kleine lettertjes niet nodig zijn. Het Broodfonds is voor iedereen te begrijpen en het onderling vertrouwen werkt in de praktijk goed. Voor mij als startende ondernemer is dit een uitkomst en ik hoop dat we uit deze informatieavond meteen een nieuw broodfonds kunnen starten."

Financieel vangnet

Landelijk zijn er al 530 groepen waar meer dan 23.000 ondernemers aan meedoen. Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het Broodfonds. In een Broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.