Estee Rooker met haar creatie: het broodje 'Grietjes Noeste Arbeid'
Estee Rooker met haar creatie: het broodje 'Grietjes Noeste Arbeid' (Foto: Irina Hoffer)

Strooker bedenkt broodje

ENKHUIZEN - Met het thema 'Leven van de wind' van dit jaar, wordt in het Zuiderzeemuseum het zware leven van alledag rondom de Zuiderzee verteld. Vaak gaat dit over mannen maar juist dit jaar, waarin gevierd wordt dat vrouwen al honderd jaar stemrecht hebben, staan ze stil bij de vraag: Hoe was het leven van een vrouw in die tijd? Ter hommage aan de harde werksters in die tijd, bedacht chef-Kok Estee Strooker voor het Zuiderzeemuseum een speciaal broodje: 'Grietjes Noeste Arbeid', het is het nieuwste lunchgerecht in het Amsterdamse huis.

Estee ontwikkelde een nieuwe culinaire creatie

Eestee is chef-kok, met een eigen restaurant in Arnhem: 't Amusement en streeft ernaar de tweede vrouw met een Michelin-ster te worden. Ze werkt seizoensgebonden en creëert gerechten in haar eigen restaurant. Bij deze samenwerking werd ze gedreven door wat ze vanuit vroeger geleerd heeft, ze wilde de maatschappelijke thematiek van toen naar nu vertalen. De vrouw aan de wal moest werken, hun kinderen ook. Ze kon alleen niet werken zonder toestemming van haar man. Dat betekende dat ze thuis werkte of meehielpen in de visverwerking. Het werk werd slecht betaald, in ieder geval minder dan de mannen. Een huisje uit Zoutkamp is in het museum opnieuw ingericht om het zware leven van de vrouwen te illustreren. 'Een dag uit het leven van Grietje' was inspiratie voor Estee om een nieuwe culinaire creatie te ontwikkelen. En voor het Zuiderzeemuseum een manier om het thema 'Leven van de wind' in het Amsterdamse huis te kunnen proeven.

Lokale ingrediënten

Vol enthousiasme legt Estee uit hoe ze tot de creatie van het broodje gekomen is. "Geschiedenis was vroeger mijn lievelingsvak. De kennis van vroeger heb ik gebruikt om het eten te benaderen vanuit een nostalgisch oogpunt. In de periode van Grietje was alles schaarser. Ze konden slechts gebruik maken van weinig middelen en haalden daar het meeste uit. Dat betekent dat ik voor dit broodje rekening wilde houden met de lokale ingrediënten, zoals aardappelen, kool, penen, bieten, waarmee je de winter door kon komen.Naast natuurlijk de opbrengst van de visserij en hun kleine moestuintjes, waaruit de mensen wat ze oogsten ook inweckten om alles langer houdbaar te houden."

Hollandse garnaal

Niet alleen stond Estee stil bij hoe het vroeger ging, ze maakte ook gebruik van haar eigen visie op duurzaamheid. Ze vertaalde de nostalgie naar meer respect voor het eten. De ingrediënten van toen combineerde Estee met wat de vrouwen bijverdienden door garnalen te pellen. "De Hollandse garnaal is een smaakmaker, daar mogen we trots op zijn", meldt Estee. "Die komen gewoon uit de Zuiderzee en de Noordzee. Daarbij zit er aardappelsalade op het broodje, hier konden de vrouwen zich vroeger goed mee voeden voor het harde werk wat zij deden. In ik heb een koolsalade gebruikt, die geweekt is in de karnemelk. Met bieslook erdoor, wat je vroeger natuurlijk in het wild kon plukken." Het resultaat is een oer-Hollands broodje voor de werkvrouw, dat Grietje ook zelf had kunnen maken. Met een dressing van karnemelk in plaats van mayonaise. Het broodje is gewoon verkrijgbaar in het restaurant.

Estee Rooker met haar creatie: het broodje 'Grietjes Noeste Arbeid'