Historische schepen varen

ENKHUIZEN - De Taandagen in het buitenmuseum vinden op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli plaats. Deze dagen varen historische schepen van Urk naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

De Schippers Historische Westhaven Urk komt met kotters, jollen en schouwen naar de Marker haven van het museum om zeilen te tanen (prepareren zodat ze niet rotten). In de haven is te zien hoe zeilen worden getaand en hoe deze op het taanveld worden gedroogd. De in klederdracht gehulde Urkers laten oude tijden herleven in het museum.

Zuiderzeegebieden

Vrijdag 5 juli van 13.00 tot 17.00 uur en Zaterdag 6 juli van 10.00 tot 17.00 uur. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. En in het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen.

Hedendaagse kunst

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.