Door het nieuwe BIBOB-beleid verscherpt het college de controle op witwassen.
Door het nieuwe BIBOB-beleid verscherpt het college de controle op witwassen. (Foto: Pixabay)

Enkhuizen maakt witwassen moeilijk

ENKHUIZEN - Met het vaststellen van het nieuwe BIBOB-beleid verscherpt het college de controle op ondermijnende criminaliteit in Enkhuizen. Met strengere controle en doelgericht onderzoek is misbruik snel op te sporen.

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet BIBOB) geeft gemeenten de mogelijkheid om gericht onderzoek te doen naar de aanvrager van een vergunning of de financiering van een investering, waarvoor de vergunning wordt aangevraagd. Tot nu toe werd de wet alleen toegepast bij de aanvraag van Drank- en Horeca-vergunningen en bij vergunningen voor de exploitatie van een seks-inrichting. Vanaf nu wordt gerichter onderzoek gedaan bij vastgoedtransacties, bij de aanvraag van omgevingsvergunningen, subsidieverlening en aanbestedingen.

Doel

Doel van BIBOB is om de samenleving beter te beschermen tegen ondermijnende activiteiten. Wanneer opbrengsten van misdrijven gebruikt worden voor investeringen in bedrijven, ondermijnt dat de concurrentiepositie van eerlijke ondernemers. Dat wil de gemeente tegengaan. Niemand wil dat gemeentelijke subsidies worden verstrekt aan personen of organisaties die niet deugen. De nieuwe regels geven meer mogelijkheden om dat te voorkomen. Zo worden omgevingsvergunningen, waarvan wordt vermoed dat ze dienen als dekmantel voor criminele activiteiten, geweigerd.

Onderzoek

De gemeente streeft ernaar om een eventueel onderzoek zo ondernemersvriendelijk mogelijk uit te voeren. De gevraagde informatie is door betrouwbare ondernemers met een kloppende administratie dan ook relatief eenvoudig aan te leveren. Zij doorlopen het BIBOB-onderzoek gemakkelijk.