Ingezonden

Aangepast bestemmingsplan roept nieuwe vragen op

ENKHUIZEN - Na de bekendmaking van het aangepaste bestemmingsplan Enkhuizerzand -van 3 oktober- heeft het Zuiderzeemuseum de drastische aanpassingen bestudeerd. Het nieuwe bestemmingsplan is zo vaag dat de gevolgen niet zijn te overzien.

Het Zuiderzeemuseum is een belangrijke partner voor de gemeente Enkhuizen met ruim 160 arbeidsplaatsen in Enkhuizen en West-Friesland en verwelkomt bijna 300.000 bezoekers per jaar. Maar bovenal vertegenwoordigt het museum een zeer grote cultuurhistorische waarde van nationaal niveau in de regio West-Friesland.

Nog steeds wordt door de gemeente de waarde van het buitenmuseum als Nationaal erfgoed ontkend. In de beantwoording van de zienswijze geeft zij aan hier indirect rekening mee te houden. Zij laat echter na hiervoor specifieke regels in het bestemmingsplan op te nemen, die de grote waarde van het museum beschermen. Hierdoor blijft het buitenmuseum planologisch kwetsbaar. Zeker nu de gemeente zich in aanvullende afspraken met de ontwikkelaar verplicht stelt mee te werken aan toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van het vakantiepark en/of camping, zoals uit het raadsvoorstel blijkt.

Ook geeft het bestemmingsplan onvoldoende ruimte voor bestaande activiteiten van het museum. Het beperken daarvan kunnen schade veroorzaken aan de gezonde bedrijfsvoering.

Het nieuwe plan wordt alleen schetsmatig gepresenteerd. Onduidelijk is hoe het vakantiepark wordt ingevuld met type woning, materiaalgebruik en hoogte. Ook roept het genoemde aantal van tweehonderd woningen de vraag op of de kwalitatieve ambities wel worden gerealiseerd.

Het museum blijft van mening dat er geen sprake is van een zorgvuldig ruimtelijk ordeningsproces; een open en transparant participatieproces van bewoners en stakeholders, zoals in de Omgevingswet is vastgelegd. De belangen van het museum worden niet voldoende geborgd en met een zorgvuldig proces kan een beter resultaat voor stad en regio worden bereikt.

Het Zuiderzeemuseum.