De Ankerstart op zaterdagochtend.
De Ankerstart op zaterdagochtend. (Foto: HAJO.OLIJ@HETNET.NL)

'Sfeer soms belangrijker dan winst'

ENKHUIZEN - De Enkhuizer Klipperrace vond in het weekend van 12 en 13 oktober voor de 45e keer plaats. Dit is dé wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden.

Thijs van Os, lid van de commissie communicatie Enkhuizer Klipperrace: "De commissie heeft een zwaar jaar achter de rug. Naast het verlies van twee commissieleden, Ties van Os en Jan Smit zijn wij met een nieuwe voorzitter, logo en website ons gaan klaarmaken voor deze editie. Wel eentje met een rauw randje. Het weer past bij de setting. Zoals mijn vader, Ties van Os, altijd zei: Het krabbersgat ligt er weer grauw en grijs bij."

De Enkhuizer Klipperrace is de enige ter wereld in zijn soort. Motorgebruik in de race mag alleen om een aanvaring te voorkomen. Alles draait om de routering: wie het meest strategisch gebruik van wind en windverwachting maakt, wordt de winnaar. De eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 begon met tien deelnemers. Nu is de race één van de meest spectaculaire en professionele zeilraces met traditionele binnenvaartschepen.

Driestedenrace

De driestedenrace begon zaterdag als vanouds met de ankerstart. "Dit jaar met een Zuid Wester wind", legt Thijs uit. "De boegen van de schepen waren gericht op het naviaduct. Om exact 10.00 uur kletterden de ankers omhoog en gingen de deelnemers van start. De schepen, die volgens de handicapformule de laagste handicap hadden, lagen al praktisch op het IJsselmeer. De boten met de hoogste handicap lagen tegen het naviaduct aan. Alle zeilen gingen omhoog en met de-voor-de-windse koers kwamen de extra halfwinders en genakers ook omhoog. Ik vond het een prachtig gezicht."

De Olympische baan werd afgelopen zondag iets boven de Ven uitgelegd. Volgens de weerverwachting zou het gaan onweren. "Echter, tijdens de start van de B-klasse kwam zelfs de zon door. Na het startsein duurde het wel een aantal minuten voordat de hele klasse de startlijn over was. De A-klasse knalde in een iets sneller tempo achter of naast elkaar over de startlijn. Soms zo dicht naast elkaar dat de bemanning van het startschip last kreeg van lichte hartkloppingen. Want ze kwamen wel heel dichtbij. Alles gelukkig goed gegaan!"

Uitslag

Een totaal van 33 klippers deden mee aan de 45e.

De Zilveren Klipper is gewonnen door de Welvaart met schipper Frank Postma.
De Zilveren Schaal is gewonnen door de Nicolaas Mulerius met schipper Jan Vriesinga.
Het Zilveren Logboek is gewonnen door de Eensgezindheid met schipper Peter van Weelderen.
De Zilveren Haring is gewonnen door de Nicolaas Mulerius met schipper Jan Vriesinga.

De Jan Bakker Bokaal (dit is een prijs voor een opmerkelijke prestatie) is aan Frank Postma uitgereikt voor zijn veertig jaar deelname.

"De sfeer was goed en dat was soms belangrijker dan de winst. Het was weer een editie voor in de boeken", besluit Thijs.

Meer informatie is te vinden op www.klipperrace.nl.

Omdat er weinig wind stond werden alle zeilen bijgezet om de logge schepen het Krabbersgat uit te varen.