Iris verloor haar moeder aan kanker toen zij achttien was.
Iris verloor haar moeder aan kanker toen zij achttien was. (Foto: aangeleverd)

Jongerengroep Chill@Pisa Enkhuizen bijeen tegen kanker

ENKHUIZEN – Iris Mulder (24) begeleidt jongerengroep Chill@Pisa in Enkhuizen. Hier komen jongeren tussen de 12 en de 18 jaar bij elkaar die met kanker worden geconfronteerd of iemand aan kanker hebben verloren.

Chill@Pisa Enkhuizen bestaat nog maar sinds kort en is dit najaar in Enkhuizen gestart. De jongerengroep is een onderdeel van Pisa en gestart in samenwerking met RSG Enkhuizen en jongerencentrum Cayen. Een keer per maand komen de jongeren die zelf kanker hebben (gehad) of iemand in de directe omgeving bij elkaar in Cayen.

Niet alleen

Iris: "Ons motto is: Je staat er niet alleen voor. Bij ons vind je erkenning en herkenning. Je bent met jongeren die hetzelfde meemaken en snappen wat je zegt en meemaakt. Bij ons wordt er serieus naar je zorgen en verdriet geluisterd."

Iris Mulder verloor haar moeder aan kanker toen ze achttien jaar was en op het RSG zat. "Ik vind het fijn om Chill@Pisa te begeleiden omdat ik dan mijn eigen ervaring in kan zetten. Door het overlijden van mijn moeder weet ik hoe fijn lotgenotencontact kan zijn. Vriendinnen wilde ik er op een gegeven moment niet meer mee lastig vallen. Door nu andere jongeren te begeleiden kan ik iets positiefs doen met mijn eigen ervaringen."

Ander niet belasten

In de praktijk is het vaak lastig om als jongere met familie en vrienden te praten. "In het begin gaat dat nog wel, maar het voelt toch vaak alsof je de ander belast. Familie heeft vaak ook verdriet en daar wil je niet meer verdriet bovenop gooien. Met vrienden kun je wel praten, maar uitspraken als 'het is toch al een jaar geleden dat je moeder is overleden?' komen ook voor. Jongeren leven in een andere dimensie, staan zorgeloos in het leven. Dat hoort er ook een beetje bij."

De avonden staan altijd in het teken van een activiteit, vertelt Iris. "soms doen we iets creatiefs, soms wat anders. We maken veel plezier, maar er is ook veel tijd om stil te staan en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.''

Weten of Chill@Pisa iets voor jou is? Bel met Annet Langedijk, 06 29089131. Zij begeleidt de groep samen met Iris.

RSG Enkhuizen haalde vrijdag 20 december met Goede Doelen Dag geld op voor Pisa.