De plannen van de gemeente Enkhuizen voor Recreatieoord Enkhuizerzand zorgden in 2019 voor veel commotie.
De plannen van de gemeente Enkhuizen voor Recreatieoord Enkhuizerzand zorgden in 2019 voor veel commotie. (Foto: Rodi Media)

Weekblad de Drom blikt terug op afgelopen jaar

ENKHUIZEN - Nog even en 2019 is voorbij. Wat gebeurde er allemaal in Enkhuizen en omstreken? Het jaaroverzicht verderop in deze krant geeft de lezers van Weekblad de Drom een terugblik op het afgelopen jaar. Recreatieoord Enkhuizerzand was veel in het nieuws.

Tijdens de voorlichtingsavond die het Zuiderzeemuseum (ZZM) in mei organiseerde, kwamen diverse sprekers aan het woord die de inwoners informeerden over de plannen van de gemeente. Er kwam een beeld naar voren van een gemeente die vooral bezig is met ontwikkelen, zonder overleg met alle betrokken partijen en zonder voldoende rekening te houden met de gevolgen die deze ontwikkelingen hebben. Vooral voor het Zuiderzeemuseum. De voorlichting van het Zuiderzeemuseum zou allereerst aan de raadsleden gegeven worden, maar zij gaven aan niet op de uitnodiging te willen, of zelfs te mogen ingaan.

Turbulent jaar voor Recreatieoord Enkhuizerzand

Barricades

Als het aan landschapsarchitect Riek Bakker lag, klommen de inwoners van Enkhuizen op de barricades om het gemeentebestuur het bestemmingsplan van het Recreatieoord Enkhuizerzand te laten aanpassen. Een omwoner liet tijdens de vragenronde weten dat de gemeente hen nooit gevraagd heeft mee te denken. Na afloop meldde een andere omwoner dat ze niet begrijpt dat het park naast het museum moet komen. "Zet de camping naast het museum en het recreatiepark op de plek van de nieuwe camping." Dat zou volgens haar een oplossing kunnen zijn.

Zienswijze aanbieden

Ter afsluiting gaf Luzette Kroon, voorzitter van de Raad van Toezicht ZZM aan de inwoners aan dat zij het Zuiderzeemuseum kunnen helpen. Er is een mogelijkheid het plan te laten wijzigen door een zienswijze in te dienen. De directeur van het museum, Stephan Warnik, eindigde met de woorden: "Laten we een win-win situatie creëren en hopen dat dit signaal opgepikt wordt bij de gemeente."

Protesten in de vorm van zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan Enkhuizerzand kwamen er volop, onder andere van de provincie Noord-Holland en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Naar aanleiding hiervan kwam de gemeenteraad begin oktober met aangepaste plannen voor het Enkhuizerzand. Belangrijkste aanpassingen zijn dat de bestaande kustlijn in stand blijft, aldus de gemeente. Dat betekent dus geen (woning)bouw komt in het IJsselmeer en de hoogte van de vakantiewoningen wordt teruggebracht naar maximaal zeven meter. Voort lijken het aangezicht op Enkhuizen vanuit het IJsselmeer en andersom geborgen.

Nieuwe woonwijk

Actiecomité tot Behoud van het Enkhuizerzand is er niet gerust op. Cees Miedema: "Dit is geen aanpassing van een bestemmingsplan; er ligt een totaal nieuw bestemmingsplan op tafel waarvan onduidelijk is hoe het eruit gaat zien. Nog steeds gaat het om een nieuwe woonwijk van tweehonderd huizen waarvan niet duidelijk is waar de huizen komen en waar de openbare ruimte zal zijn."

Eind oktober stemde de gemeenteraad unaniem in met de aangepaste plannen voor de herontwikkeling van recreatiegebied Enkhuizerzand. Uit de raad kwam nog wel de vraag om de cultuurhistorische waarden het het Zuiderzeemuseum schriftelijk vast te leggen. Dit vond wethouder Erik Struijlaart niet nodig: "De belangen van het museum worden op generlei wijze aangetast."

Grote zorgen bij provincie

Begin december blokkeert provincie Noord-Holland met een reactieve aanwijzing de bouw van een vakantiepark op de huidige plek van de camping in Enkhuizen aan het IJsselmeer. De provincie Noord-Holland vindt dat de beleving en openheid van het buitendijkse gebied te veel geweld wordt aangedaan met tweehonderd vakantiewoningen. "Van publieke toegankelijkheid in deze zones is straks nauwelijks sprake meer. Bovendien verdwijnen de aantrekkelijke open ruimtes, die doorzicht bieden op het IJsselmeer. Het vrije zicht op het water is onvoldoende gegarandeerd." De conclusie van de provincie luidt: De ruimtelijke kwaliteit is op geen enkele wijze in het plan, of in de regels, geborgd.

Gemeente vecht terug

Tijdens de raadsvergadering van 17 december besluit de gemeenteraad de aanwijzing van de provincie aan te vechten. Er wordt een motie aangenomen om 'alle juridische instrumenten' in te zetten om de plannen voor het Enkhuizerzand gerealiseerd te krijgen. Intussen gaan de voorbereidingen voor het nieuwe recreatiegebied door.

Kustlijn Enkhuizerzand blijft intact, aldus burgemeester en wethouders van Enkhuizen.
De plannen van de gemeente Enkhuizen voor Recreatieoord Enkhuizerzand zorgden in 2019 voor veel commotie.