Naast uitgebreid kerkelijk repertoire vertolkt het Hoorns Byzantijns Mannenkoor ook authentieke Russische en Oekraïense volksliederen.
Naast uitgebreid kerkelijk repertoire vertolkt het Hoorns Byzantijns Mannenkoor ook authentieke Russische en Oekraïense volksliederen. (Foto: aangeleverd)

Oudjaar met Byzantijns Mannenkoor

VENHUIZEN - Zondagmiddag 29 december sluit cultureel centrum De Triangel in Venhuizen het jaar 2019 af met een concert door het Hoorns Byzantijns Mannenkoor.

Orthodoxe kerkmuziek en volkszang

De gezangen van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor (HBM) worden zo authentiek mogelijk vertolkt, net zoals ze in de oosters orthodoxe kerken en kloosters ook nu nog klinken. Daarnaast brengt het koor een aantal Russische en Oekraïense volksliederen waarin de kozakken, moedertje Wolga of de heimwee naar het vaderland weerklinkt. Het publiek maakt zo met beide aspecten van deze muziek kennis.

Het HBM dat niet specifiek kerkelijk gebonden is, brengt Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek in de monastieke (= klooster) stijl. Het zijn soms de eenvoudige melodieën zoals deze door de monniken in de kloosters worden gezongen, maar ook de prachtige vierstemmige composities staan op het repertoire.

In alle gevallen komt de diepte van de Russische spiritualiteit tot uiting in de liederen die a capella worden gezongen, want de regel is dat alleen wat God geschapen heeft (de menselijke stem) de gebeden en gezangen mag vertolken.

De muziek van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor brengt het publiek in de sfeer van eeuwenoude iconen en kathedralen met priesters die in ceremoniële gewaden de orthodoxe diensten leiden. Meer en meer spreekt deze muziek de mensen in de westerse wereld aan omdat de harmonieën ons vertrouwd in de oren klinken, de klankcombinaties soms verrassend zijn en zeer aangenaam zijn om naar te luisteren.Tijd: 15.30 uur. Entree: 12,50 euro, kinderen tot 16 jaar 6,50 euro (incl. pauzedrankje). Reserveren via triangel-venhuizen.nl of 0228 542129. De Triangel, N-H Kerk, Kerkweg 113.

Sfeer van eeuwenoude iconen en ceremoniële gewaden.