Wist u dat over IJtunnel?

NOORD - Regelmatig scheuren we er doorheen maar..

wist u dat...

... de IJtunnel is gebouwd op 160 trekpalen die tussen de 60 meter en 80 meter lang zijn? Deze palen houden de betonnen caissons op de bodem van de rivier. Zonder trekpalen zou de tunnel gaan drijven.

... de TL-verlichting in de IJtunnel is vervangen door 559.220 led-lampen? Zo zijn het energieverbruik en de CO2-uitstoot een stuk lager. Maar dat is niet het enige. In plaats van nieuwe armaturen te plaatsen, zijn de TL-armaturen schoongemaakt en terug geplaatst. En dat scheelt weer in de aluminiumproductie.

... er 71 extra vloeistofafvoerputten in de IJtunnel worden gemaakt? Zo worden gelekte vloeistoffen zoals olie, benzine en diesel sneller afgevoerd en verspreidt een brand zich minder snel.

... de tunnel straks met ruim 17.000 vierkante meter brandwerende beplating wordt beschermd? Zo ontstaat er bij brand minder schade aan de tunnel en kan de tunnel na een incident zo snel mogelijk weer in gebruik worden genomen.

... het overdekte deel van de tunnel oorspronkelijk 1049 meter lang was, maar sinds de komst van Nemo is de tunnel 90 meter langer geworden? De tunnel is nu dus 1139 meter.

... er 24 uur per dag toezicht wordt gehouden in de IJtunnel? Nu nog met 24 camera's, straks met 85 camera's.

... dat de IJtunnel elke eerste maandag van de maand wordt schoongemaakt? Het maandelijks reinigen van wanden, ventilatiekanalen, kolken en goten voorkomt dat er regenwater in de tunnel blijft staan.